Hoppa till huvudinnehåll

Brist på skolpsykologer i Karleby

En deprimperad tonårsflicka
Arkivbild. En deprimperad tonårsflicka Bild: Yle/Eila Haikarainen mentala problem

Mentala problem och missbruk har blivit ett allt större problem bland yrkesskoleeleverna i Karleby. Kön till skolpsykologen är lång och nu vill bildningsnämnden att staden anställer fler.

Enligt elev- och studerandevårdens rapport har behovet av hjälp blivit större de senaste åren, speciellt vad gäller mentala problem och missbruk.

Rapporten visar att eleverna inte får tid hos kuratorerna eller skolpsykologerna inom utsatt tid. Därför vill stadens bildningsnämnd nu anställa fler kuratorer och psykologer.

Elevvårdens förman Mika Sarkkinen är bekymrad.

- Det råder stor brist på skolpsykologer, även om vi går mot det bättre. För tre år sen fanns det inte en enda skolpsykolog för yrkesskolan, säger Sarkkinen.

Det skulle behövas det dubbla antalet skolpsykologer för att nå upp till de nationella rekommendationerna. I dagsläget jobbar fem skolpsykologer och elva kuratorer i skolorna i Karleby.

Iina Kluukeri - Yle Kokkola

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Österbotten