Hoppa till huvudinnehåll

Cybersäkerhetscentret varnar för allvarlig sårbarhet med bluetooth

Elektrokardriogram-apparat samt EKG-kurva på en mobilskärm
Elektrokardriogram-apparat samt EKG-kurva på en mobilskärm Elektrokardriogram-apparat samt EKG-kurva på en mobilskärm Bild: VTT, Yle EKG,förmaksflimmer,smarttelefoner,Sändare,Tiedeykkönen

Över fem miljarder mobila apparater och datorer beräknas ha en sårbarhet i bluetooth-funktionen.

Apparater som använder operativsystemen Android, iOS, Windows och Linux är sårbara, meddelar Cybersäkerhetscentret.

Sårbarheten som heter BlueBorne gör det möjligt för hackare att få tillgång till konfidentiella uppgifter och att köra kommandon på den apparat som angrips.

Angriparen kan använda sig av sårbarheten om bluetooth har aktiverats på apparaten. Det gäller även för apparater vars bluetooth-förbindelse inte aktivt har öppnats upp för att hittas av andra apparater.

Uppdatera till senaste version eller stäng av bluetooth för att vara skyddad

Man är skyddad dels om bluetooth är avaktiverad och dels om man har uppdaterat sina apparater. Alla berörda apparater är skyddade om operativsystemet har uppdaterats till den senaste versionen.

Bluetooth används för trådlös överföring av data mellan apparater som stöder funktionen, bland annat smarttelefoner, datorer och kringutrustning och prylar av alla de slag.

Källor: Cybersäkerhetscentret, Yle, IDG.se, Armis

Läs mera:

Dusch.

Många internetapparater är sårbara - varmvattnet kan försvinna och hissar kan skicka skräppost

Antalet uppkopplade apparater på internet växer snabbt. Men flera av dem använder enkla standardlösenord och riskerar därför att hackas. Det kan i värsta fall få riktigt allvarliga konsekvenser.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Utrikes