Hoppa till huvudinnehåll

"Det blir mitt viktigaste EU-tal" - Juncker ger sin syn på tillståndet i EU

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker håller sitt årliga tal om tillståndet i Europeiska unionen.

I sitt linjetal ska luxemburgaren Juncker ge sin syn på hur EU mår och hur han vill att unionen ska utvecklas.

För EU ser det i år ljusare ut än under de senaste två åren

I fjol när Juncker talade hade EU knappt återhämtat sig från brexit-folkomröstningen.

Storbritanniens och EU:s flagga framför Big Ben.
Än så länge hör Storbritannien till EU, men brexit håller på att att skilja dem åt. Storbritanniens och EU:s flagga framför Big Ben. Bild: EPA Brexit,Storbritannien,Europeiska unionen,flaggor,Big Ben,Folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU

Dessutom fanns det en stor oro över att de EU-fientliga politikerna, franska Marine Le Pen och nederländska Geert Wilders, skulle ta makten i sina länder.

När han för två år sedan höll sitt linjetal var Greklandskrisen fortfarande högt på EU:s dagordning samtidigt som Europa, till följd av flykting- och migrationskrisen, befann sig i ett kaotiskt läge.

Migrationsfrågan fortfarande olöst

De senaste månaderna har antalet nyanlända migranter minskat även om EU inte kan stoltsera med hur migrationsfrågan har hanterats.

Så sent som förra veckan larmade hjälporganisationen Läkare utan gränser om de katastrofala förhållandena i de EU-subventionerade flyktinglägren i Libyen.

Någon långsiktig permanent lösning på migrationsfrågan har EU inte lyckats enas om. Istället är splittringen mellan öst och väst allt djupare.

Juncker väntas i sitt linjetal än en gång kräva att medlemsländerna i Östeuropa visar solidaritet och tar emot asylsökande.

Vill se utökat EU-samarbete

Juncker tampas också med flera andra återkommande svårlösta utmaningar, till exempel kommissionens gräl med Polen där åsiktsskillnaderna blir allt tydligare.

Lägg till att EU:s relation till Turkiet är frostigare än på väldigt länge.

I sitt årliga linjetal, det så kallade ”State of the Union” som han håller inför i EU-parlamentet i Strasbourg, väntas Juncker tala varmt för närmare euro- och försvarssamarbete.

Han lägger förmodligen också stor fokus på säkerhetsfrågor, en viktig fråga för medlemsländerna som befinner sig under ett ständigt terrorhot.

De sista två åren vid makten

Juncker har själv kallat talet för det för det viktigaste i hans politiska karriär.

När han om ett år håller sitt sista linjetal som kommissionsordförande kan han inte längre staka ut unionens framtid eftersom EU-parlamentets och kommissionens mandatperiod löper ut sommaren 2019.

Eu-parlamentti istunto Strasbourgissa, laaja kuva
EU-parlamentet. Eu-parlamentti istunto Strasbourgissa, laaja kuva Bild: EPA/ CUGNOT MATHIEU EU-Parlamentet,europaparlamentariker,Strasbourg

Det är alltså i årets tal han som kommissionsordförande ska ge sin syn på hur han under sin återstående tid vid makten tänker skapa ett starkare och mer enat framtida Europa.

Ifall han misslyckas kan han mycket väl bli ihågkommen som den kommissionsordförande som förlorade Storbritannien.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inleder sitt tal klockan 10 finsk tid. Yle direktsänder talet på Arenan.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes