Hoppa till huvudinnehåll

Färre studenter äter på Kåren sedan grannen Novia flyttade

Lunchkö vid Kåren.
Restaurang Kåren. Lunchkö vid Kåren. Bild: Yle/Fredrik Häggman kåren

Förra veckan körde universitetens läsår igång, och med dem också studentrestaurangerna. För kårcaféerna innebär Novias flytt förändringar i kundströmmarna.

Nu är nämligen högskolorna i Åbo mer koncentrerade, och köerna utanför de centrala kårcaféerna Gado, Arken och Fänriken ringlar sig långa. Samtidigt har kundantalet på Kåren minskat.

En av de studenter som säger sig ha märkt en förändring är ÅA-studenten Anders Mattson, som idag äter på Gado.

- Köerna har nog varit långa, ibland ända till klädställningarna. Så jag tycker nog att det märks att vi är fler som äter här nu.

Är Kåren ett alternativ om köerna är för långa?

- Nå om det tar allt för länge så går man ju nån annanstans, men annars känns Kåren lite långt bort, även om de har helt god mat.

Kö vid studentrestaurangen Gado.
Kö vid studentrestaurangen Gado. Kö vid studentrestaurangen Gado. Bild: Yle/Fredrik Häggman studentrestaurang

Kåren: ”Vi förväntade oss faktiskt en större minskning”

Då Yle Åboland besöker Kåren vid 12-tiden är det ingen rusning på gång. Restaurangchef Anne Peltonen berättar att Kåren hittills har haft ett kundantal på cirka 350 personer per dag, vilket är lite lägre än vanligt.

- Visst har vi märkt en förändring, men vi förväntade oss nästan en ännu större minskning. Hösten i fjol var lite av en rekordhöst och då hade vi kring 500 per dag - vilket nästan var för mycket för lokalen.

Peltonen säger att minskningen ändå inte är någon orsak till oro.

- Många Noviastudenter hittar nog hit ännu, och så har vi dessutom andra nya kundgrupper. Det kommer en hel del finska studenter hit och så har vi ju en fördel i att vi är närmare centrum än de andra kårcaféerna.

Visst, det är bekvämt att äta på närmaste ställe, men hur länge orkar de stå i kö?

Vad kan ni göra för att få hit mer folk då?

- Vi satsar förstås på god mat och nybakt bröd, och dessutom försöker vi hitta på sätt att få andra som bor och jobbar i närheten att komma hit.

Hur kan man göra det?

- Till exempel med bra marknadsföring och erbjudanden. Det är ju ändå billigare att äta på studentrestaurang än i centrum, också om man inte får studierabatt.

Peltonen poängterar att studentrestaurangerna Kåren, Fänriken, Arken och Gado är en del av samma bolag. Det spelar därför mindre roll om kundströmmarna skiftar, så länge det totala kundantalet hålls konstant. Dessutom tror hon att fler kommer hitta tillbaka till Kåren.

- Visst, det är bekvämt att äta på närmaste ställe, men hur länge orkar de stå i kö?

Anne Peltonen.
Anne Peltonen. Anne Peltonen. Bild: Yle/Fredrik Häggman anne peltonen

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland