Hoppa till huvudinnehåll

Finlands skogslinje fick grönt ljus av EU-parlamentet

Svinö naturstig är cirka 1,5 kikometer lång.
Svinö naturstig är cirka 1,5 kikometer lång. Bild: Yle/Lone Widestam Svinö (Borgå),skog

Regeringens och skogsindustrins linje vann när Europaparlamentet röstade om beräkningssättet för kolsänkorna.

De förändringsförslag som de finländska EU-parlamentarikerna med Nils Torvalds (SFP) i spetsen drivit godkändes med 15 rösters marginal: 345 mot 330.

- Resultatet är mycket glädjande. Vi lyckades skapa en kompromisslösning som både slår vakt om målsättningarna från klimatmötet i Paris och om våra ekonomiska intressen, säger Torvalds.

Beslutet innebär att den finländska skogsindustrin kan avverka mera skog i framtiden, utan att Finland behöver kompensera det med att köpa utsläppsrätter.

Den finländska skogslobbyn har lobbat hårt för att beräkningssättet för kolsänkorna inte ska begränsa den finländska skogsavverkningen.

Hautala: Ingen seger för Finland

Miljöorganisationerna har däremot varit kritiska till den finländska skogslinjen. Också De grönas Europaparlamentariker Heidi Hautala är kritisk.

- Det här är inte alls en seger för Finland, det här gör det svårare att bekämpa klimatuppvärmningen, säger hon.

- Det ser ut som om Finlands linje närmast har varit att maximera möjligheter att avverka skog utan att ta hänsyn till vad som egentligen händer med klimatet, säger Hautala.

Under dina 14 år här i Europaparlamentet, har du någonsin sett en lika intensiv finländsk lobbykampanj som den som vi har sett under de senaste månaderna?

- Nej, inte jag, inte så aggressiv lobbning, och inte så att man talar om nationellt intresse, och att alla ska försvara Finlands nationella intresse.

- Det är högst problematiskt att skapa en sån diskussion som påminner mer om krig än om politik, säger Hautala.

"Vi ska vara jätteansvarsfulla"

Nils Torvalds tillbakavisar kritiken från Hautala.

- För det första ska vi komma överens med rådet, för det andra ska vi vara jätteansvarsfulla när det gäller den globala uppvärmningen och Finland ska verkligen ta sitt ansvar på den punkten i alla sammanhang, inte bara titta på en enda fråga, vilket nu kanske händer.

Finlandssvenska bönder applåderar beslutet

Förnuftet segrade - det säger Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC i ett pressmeddelande.

- SLC och de finlandssvenska skogsägarna är nöjda över att förnuftet och rättvisan segrade i EU-parlamentets omröstning om klimatförordningen där Nils Torvalds kompromissförslag fick gehör bland majoriteten av parlamentarikerna säger SLC.

Beslutet från dagens EU-omröstning skapar enligt organisationen också möjlighet till en starkare ekonomisk tillväxt för Finland.

- Samtidigt kan nu också skogsägarna fortsätta med sitt klimatarbete och vårda skogarna så att de binder ännu mera kol, säger SLC:s styrelseordförande Holger Falck.

Energiindustrin säger för sin del att parlamentets beslut är ett steg i rätt riktning och Finlands Näringsliv EK kallar omröstningsresultatet en hygglig kompromiss.

Läs mera:

Vadå kolsänkor och vad käbblar de riktigt om? Finlands och EU:s skogsgräl "avgör framtiden för Finlands skogsindustri"

EU-parlamentet ska på onsdag rösta om ett miljöförslag som kan få stora följder för Finland. Förslaget gäller skogen som kolsänka, och Finland har lobbat febrilt inom EU för att få parlamentet att ändra sig. Men vad handlar det riktigt om?Artikeln uppdaterades klockan 17.47 med kommentarer av Heidi Hautala och Nils Torvalds.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes