Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsspelaren som vill bli modell

Sam Karlsson sitter invid en stenmur.
- Att andra från samma kommun lyckas gör det intressant, säger Sam Karlsson om Alisa Forslunds framgångar. Sam Karlsson sitter invid en stenmur. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Sam Karlsson

Drömmen är att bli modell, gå på catwalken och att medverka i stora reklamfilmer. Sporrad av andra ortsbor som lyckats är han fast besluten att nå sitt mål.

Sam Karlsson, 19, hade lekt med tanken att bli modell också tidigare. Men det var först när Oravaisbon Alisa Forslund vann en stor modelltävling i New York 2014 som hans tankar blev konkreta.

- Varför skulle man inte kunna vara modell tänkte jag, säger Karlsson.

Modellkurs

Karlssons stora passion i livet är fotboll och han hoppas på en karriär både som fotbollsspelare och modell. Hans förebilder är Beckham och Ronaldo.

Hösten 2016 gick Karlsson en modellkurs där deltagarna fick lära sig hur en modell ska hantera nervositet och bygga kontaktnät.

- Jag var förvånad över att vi inte lärde oss mer om att posera och gå, men jag lärde mig att handskas med nervositet och det var en bra upplevelse, säger Karlsson.

Framgång på runway-showen i New York

I somras deltog Karlsson i Model of the Year i New York. Han klarade sig bra och fick kontakter till några modellagenturer.

För att karriären nu ska ta fart behöver Karlsson utveckla sin portfolio och skapa fler kontakter.

- Det gäller att ta kontakt med en fotograf som tar bra bilder och läsa på hur man kan få en bra portfolio, säger Karlsson.

Öron och hår

Modellbranschen är tuff. Och den är tuff för såväl kvinnor som män, menar Karlsson.

Karlsson känner ett krav på att vara vältränad och nämner att han inte är så lång, men att det finns andra goda sidor att fokusera på.

- Mina ögon, mina käkar och mitt hår, svarar Karlsson på frågan vad som är hans styrkor som modell.

Ibland stöter Karlsson på skeptiska reaktioner bland jämngamla för sitt modellintresse.

- Jag tar inte illa upp, för vill man bli modell kan man ju försöka bli det. Alla har en chans att bli någonting om man verkligen vill, även om det kan ta litet tid, säger Karlsson.

Drömmen att bli kalsongmodell

I januari rycker Karlsson in i armén. Och framtidsvisionerna är klara.

- Jag vill bli fotbollsproffs, men på samma gång vill jag bli modell. Egentligen beror det på vad som händer efter militären, säger Karlsson.

Även under militärtiden kommer Karlsson att jobba för en framtida modellkarriär.

- Jag kommer inte att lägga det på hyllan. Det är ju ändå min dröm. Om något ska hända ska det hända nu, jag ska lära mig saker och arbeta för det, säger Karlsson.

Sam Karlsson på en sten.
Sam Karlsson titulerar sig som amatörmodell, men drömmer om en karriär på catwalken. Sam Karlsson på en sten. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Sam Karlsson

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa