Hoppa till huvudinnehåll

Italien skärper lagarna mot fascistisk propaganda

Emanuele Fiano, demokratiska partiets parlamentsledamot
Parlamentsledamoten Emanuele Fiano är pådrivare för lagstiftningen mot fascistisk propaganda. Emanuele Fiano, demokratiska partiets parlamentsledamot Bild: imago/Matteo Gribaudi/ All Over Press Italien,Emanuele Fiano

Italienska parlamentets underhus har godkänt ett lagförslag som ska lägga band på fascistisk propaganda i landet.

Lagförslaget har lagts fram av det styrande Demokratiska partiet.

Enligt nuvarande lagstiftning är fascistisk propaganda förbjuden bara om den anses utgöra ett försök att återuppliva det gamla fascistiska partiet.

Det nya förslaget förbjuder dels den så kallade romerska hälsningen eller hitlerhälsningen, och dels distributionen av fascistiska eller nazistiska bilder och föremål.

Den som bryter mot lagen riskerar två års fängelse, samt ytterligare åtta månader om man spridit fascistiska bilder på nätet.

Lagförslaget ska härnäst behandlas av parlamentets överhus senaten.

Oppositionen kritisk

Bland annat antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och centerhögerpartiet Forza Italia säger att lagförslaget utgör ett hot mot yttrandefriheten.

Demokratiska partiets parlamentsledamot Emanuele Fiano som är initiativtagare till lagförslaget tillbakavisar kritiken och säger att lagen utgör en broms för nyfascistisk verksamhet och en återgång till högerextremism.

600 000 invandrare

Över 600 000 människor har kommit till Italien under de fyra senaste åren, främst från Afrika.

Samtidigt har de invandringskritiska åsikterna förstärkts och stödet för högerpartier och ytterhögern ökat.

I och med de politiska stämningarna tvingades Demokratiska partiet avstå från att försöka få igenom ett lagförslag som skulle ha gett invandrares barn medborgarskap.

Oppositionspartiet ansåg att lagförslaget skulle ha uppmuntrat till invandring till Italien.

Källa: Reuters