Hoppa till huvudinnehåll

Jan D. Oker-Blom blir ny stadsdirektör i Lovisa

Jan D. Oker-Blom tittar på en skärm vid sitt arbetsbord.
Jan D Oker-Blom har valts till stadsdirektör i Lovisa Jan D. Oker-Blom tittar på en skärm vid sitt arbetsbord. Bild: Yle / Petter Blomqvist Lovisa,stadsdirektörer,Jan D Oker-Blom,jan oker-blom

Lovisa stadsfullmäktige röstade fram Jan D. Oker-Blom till ny stadsdirektör i Lovisa. Eftersom det handlade om ett personval skedde det med slutna sedlar.

Jan D. Oker-Blom var tillsammans med Ralf Sjödahl och Tuula Jäppinen de tre kandidater som var med på slutrakan, men det gick också att rösta på de andra som hade lämnat in en ansökan.

Jan D. Oker-Blom fick 22 röster i den slutna omröstningen. Sex fullmäktigeledamöter röstade på Tuula Jäppinen och sex på Ralf Sjödahl.

Fullmäktigeledamöter skriver namnet på röstsedlar i stadsdirektörsvalet i Lovisa
Stadsdirektörsvalet skedde med slutna sedlar. Fullmäktigeledamöter skriver namnet på röstsedlar i stadsdirektörsvalet i Lovisa Bild: Yle/Carmela Walder stadsfullmäktige,Sluten omröstning,stadsfullmäktige i lovisa

En röst i den slutna omröstningen gavs till Eero Soinio som bland annat i flera år fungerade som chef för civiltjänstgörarcentralen i Lappträsk.

Jan D. Oker-Blom ansågs redan på förhand vara en av förhandsfavoriterna eftersom han har klara kopplingar till Svenska folkpartiet och SFP har majoritet i stadsfullmäktige i Lovisa.

Den yngsta vann valet

Jan D. Oker-Blom var den klart yngsta av de tre kandidaterna som var med på slutrakan.

Oker-Blom var den av kandidaterna som på förhand ansågs ha minst kännedom om Lovisa eftersom har aldrig har bott i staden. Han har dock släkt i Lovisa och upplever Lovisa som sin sommarstad.

Oker-Blom är född 1975. Han jobbar i Helsingfors som vd för ett företag som stöder och letar efter finansiering för start-up företag.

Han har också en lång historia inom Svenska folkpartiet, bland annat som partiets vice ordförande, och numera som suppleant i Helsingfors stadsfullmäktige.

Valet förrättades i god anda

Nästan alla gruppordföranden betonade i sina linjetal inför valet av ny stadsdirektör att valet har varit öppet och tackade att alla grupper fick intervjua kandidaterna.

- SFP tackar för en öppen process, säger gruppordförande Lotte-Marie Uutinen.

Gruppordförandena betonade att alla de tre som var med i slutskedet fyllde de krav som Lovisa stad hade ställt.

- Jag hoppas att den bästa av kandidaterna vinner, säger socialdemokraternas gruppordförande Pentti Lohenoja.

Bara Jäppinen på plats

Tuula Jäppinen var den enda av de sökande som var på plats då valet förrättades i stadsfullmäktige.

- Jag vill följa med hur det går ända till slut, sade hon med ett leende.

Tuula Jäppinen fick sex röster i stadsdirektörsvalet i Lovisa
Tuula Jäppinen på plats i fullmäktigesalen. Tuula Jäppinen fick sex röster i stadsdirektörsvalet i Lovisa Bild: Yle/Carmela Walder Tuula Jäppinen

Ralf Sjödahl som själv sitter i stadsfullmäktige hade anmält sig frånvarande från mötet. Som ersättare hade han Thérèse Meriheinä.

Femton blev tre

Tjänsten som stadsdirektör i Lovisa lediganslogs den sjunde juni efter att Lovisas mångåriga stadsdirektör Olavi Kaleva hade sagt upp sig. Bakom beslutet låg konflikter med de förtroendevalda.

Lovisa fick in femton ansökningar till jobbet som stadsdirektör. Av dessa 15 valde en intervjugrupp snabbt ut sju sökande för en intervju.

Av dessa sju fortsatte fem vidare. Tre skickades vidare till en personlig bedömning.

Då stadsstyrelsen tidigare i höst behandlade valet av ny stadsdirektör för Lovisa ville styrelsen inte lyfta fram någon av de tre kandidaterna framom någon annan.

Stadsdirektörstjänsten i Lovisa är på sju år.

- Jag önskar Jan D. Oker-Blom välkommen till Lovisa, konstaterade fullmäktiges ordförande Otto Andersson (SFP) efter att valet var förrättat.