Hoppa till huvudinnehåll

Kalkholmen i Västanfjärd nu såld

Eugenia vid Kalkholmen
Eugenia vid Kalkholmen Bild: Yle/Nina Bergman västanfjärd

Tekniska nämnden i Kimitoön har beslutat sälja fastigheten på Kalkholmen i Västanfjärd. I det drygt en hektar stora markområdet som varit till salu ingår ett kafé och en hallbyggnad.

Kimitoöns kommun fick ett anbud om fastigheten av en köpare som ämnar bedriva företagsverksamhet där.

Företagaren har i samband med sitt anbud beskrivit den tilltänkta verksamheten på området. Anbudet och affärsplanen ingick som bakgrundsmaterial i nämndens beredning, men de var inte offentliga.

Tekniska nämnden diskuterade länge försäljningen under tisdagens möte, men till slut gick allting enligt föredragningen.

Nämndens ordförande Helena Fabritius säger att en företagare som är redo att utveckla verksamheten välkomnas till området då kommunen inte har de resurser som krävs.

Första anbudet som kommunen kunde acceptera

Kommunen har fått kritik för att inte ha informerat om försäljningen och Fabritius håller med om att informationsgången kunde ha skötts bättre. Hon påpekar att fastigheten varit till salu sedan 2009 då fullmäktige fattade beslut om att sälja.

Efter det har det kommit in ett antal anbud, men inget av dem har varit så pass högt att kommunen accepterat dem. Tjänstemännen har inte ens tagit dem för beredning i nämnden, säger Fabritius.

De nuvarande hyresgästerna har informerats om att fastigheten nu hittat en köpare. Köpeskillingen är inte offentlig, men blir det så fort protokollet publiceras, säger Fabritius.

På området finns en ramp för sjösättning av båtar och ett tvättställ för mattor som kommunen ansvarat för. De kommer att vara tillgängliga även i fortsättningen.

För rampen har ett servitut bildats och för mattvätten har kommunen förhandlat en tio år lång nyttjanderätt.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Åboland