Hoppa till huvudinnehåll

Kalkholmen i Västanfjärd nu såld

Eugenia vid Kalkholmen
Eugenia vid Kalkholmen Bild: Yle/Nina Bergman västanfjärd

Tekniska nämnden i Kimitoön har beslutat sälja fastigheten på Kalkholmen i Västanfjärd. I det drygt en hektar stora markområdet som varit till salu ingår ett kafé och en hallbyggnad.

Kimitoöns kommun fick ett anbud om fastigheten av en köpare som ämnar bedriva företagsverksamhet där.

Företagaren har i samband med sitt anbud beskrivit den tilltänkta verksamheten på området. Anbudet och affärsplanen ingick som bakgrundsmaterial i nämndens beredning, men de var inte offentliga.

Tekniska nämnden diskuterade länge försäljningen under tisdagens möte, men till slut gick allting enligt föredragningen.

Nämndens ordförande Helena Fabritius säger att en företagare som är redo att utveckla verksamheten välkomnas till området då kommunen inte har de resurser som krävs.

Första anbudet som kommunen kunde acceptera

Kommunen har fått kritik för att inte ha informerat om försäljningen och Fabritius håller med om att informationsgången kunde ha skötts bättre. Hon påpekar att fastigheten varit till salu sedan 2009 då fullmäktige fattade beslut om att sälja.

Efter det har det kommit in ett antal anbud, men inget av dem har varit så pass högt att kommunen accepterat dem. Tjänstemännen har inte ens tagit dem för beredning i nämnden, säger Fabritius.

De nuvarande hyresgästerna har informerats om att fastigheten nu hittat en köpare. Köpeskillingen är inte offentlig, men blir det så fort protokollet publiceras, säger Fabritius.

På området finns en ramp för sjösättning av båtar och ett tvättställ för mattor som kommunen ansvarat för. De kommer att vara tillgängliga även i fortsättningen.

För rampen har ett servitut bildats och för mattvätten har kommunen förhandlat en tio år lång nyttjanderätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland