Hoppa till huvudinnehåll

Katalanska borgmästare kan gripas om de ordnar vallokaler

Katalanska flaggor vajar på Kataloniens nationaldag.
Katalanska flaggor vajar på Kataloniens nationaldag. Katalonien

Riksåklagaren i Spanien hotar att gripa katalanska borgmästare som deltar i förberedelserna inför folkomröstningen om självständighet för Katalonien.

Över 700 borgmästare har kallats till domstol av riksåklagaren José Manuel Maza. Om de inte infinner sig i rätten har den lokala poliskåren Mossos d'Esquadra rätt att gripa dem.

Självständighetsalliansen i Katalonien har bett samtliga 947 katalanska borgmästare hjälpa till med att ordna vallokaler för omröstningen och 712 av dem har lovat ställa upp.

Spanien gör sitt bästa för att sätta käppar i hjulet

Kataloniens regionalstyre har utlyst folkomröstning om självständighet den 1 oktober men Spaniens regering anser att den är olaglig och försöker stoppa den.

- Om någon pressar dig att gå till en vallokal - gå inte dit. Omröstningen kan inte ordnas, det skulle vara en fullständigt olaglig handling, uppmanade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy katalanerna på onsdagen.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.
Premiärminister Mariano Rajoy försöker stoppa folkomröstningen om självständighet. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Bild: EPA-EFE/EMILIO NARANJO Mariano Rajoy

Riksåklagaren Jose Manuel Maza har redan tidigare meddelat att han kommer att dra katalanska toppolitiker inför rätta efter att de godkände lagen om en folkomröstning.

Både ledamöterna i det katalanska parlamentet och den katalanska regeringen kommer att åtalas för bland annat förskingring, olydnad och maktmissbruk.

Valalliansen har sagt att den kommer att strunta i den spanska regeringens hotelser och ändå ordna folkomröstningen.

Källor: AP, TT

Läs mera:

Katalanerna röstar den 1 oktober om självständighet

Katalonien ordnar den 1 oktober en folkomröstning om självständighet. Under de senaste åren har de separatistiska strävanden intensifierats i den spanska regionen.

Läs också