Hoppa till huvudinnehåll

Läsväskan ska leda eleverna genom bokdjungeln

En lärare i ett klassrum med elever som sitter vid sina datorer
Klassläraren Susanne Båge hjälper förstaklassare i Pargas att använda Läsväskan. En lärare i ett klassrum med elever som sitter vid sina datorer Bild: Yle/Andy Ödman skolan (fenomen),Klassrum,elever,Pargas,läsväskan

I höst har "Läsväskan" introducerats i grundskolorna i Pargas. Läsväskan är en digital läsdagbok som väcker fascination runt om i landet.

I Pargas har man utvecklat en modell för att följa med vad skoleleverna läser. Läsväskan är en slags läsdagbok på datorn, där eleven själv för bok över sitt läsande.

Det var då Lotta Dammert, lektor i modersmål och litteratur, märkte att hon inte har koll på vad hennes elever har läst eller vad hon ska tipsa dem om att läsa som hon började utveckla dataprogrammet Läsväskan tillsammans med skolans it-experter.

Modersmålslärare Lotta Dammert
Lotta Dammert är hjärnan bakom Läsväskan. Modersmålslärare Lotta Dammert Bild: Yle/Andy Ödman Pargas,modersmålslärare,skolan (fenomen),skola

I höst blev Läsväskan verklighet och det är tänkt att Pargas samtliga grundskoleelever ska ha nytta av den.

Redan i årskurs ett börjar man med att fylla i författarnas namn och titeln på den bok man läst i Läsväskan. I de högre årskurserna börjar man sedan skriva in bokrecensioner i verktyget.

Tanken är att både eleven och läraren ska kunna följa med vad eleven läser och via det kan eleven lättare skapa ett så brett utbud som möjligt på sitt läsande.

Flera skolor och kommuner har hört av sig till Dammert och är nyfikna på hur Läsväskan fungerar och även Utbildningsstyrelsen håller på att bekanta sig med fenomenet.

Se inslaget om Läsväskan i Tv-nytt:

 • Man hittad efter sökoperation i Nagu

  Mannen eftersöktes i fem timmar.

  Under natten till måndagen har en sökoperation genomförts i Nagu. Anledningen till det var att en man i 50-årsåldern var försvunnen. Mannen har nu hittats välbehållen.

 • Trots protesterna – Penguins på väg till Vita huset

  "Great team" skrev Donald Trump på Twitter som reaktion.

  President Donald Trump är på kollisionskurs med idrottsfolket i USA. Hans retorik har rört upp känslor bland annat inom basket och amerikansk fotboll, men protesterna till trots kommer NHL-mästarna Pittsburgh Penguins att besöka Vita huset.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Åboland