Hoppa till huvudinnehåll

Man försökte våldta försvarslös kvinna i Sjundeå

Lagböcker och domarklubba.
Domen föll i Västra Nylands tingsrätt. Lagböcker och domarklubba. Bild: CC domstolsbeslut

En 69-årig man har dömts till villkorligt fängelse i ett år och sex månader för försök till våldtäkt på en kvinna i Sjundeå. Kvinnan var sjuk och kunde inte försvara sig.

För att skydda offrets identitet har Västra Nylands tingsrätt inte uppgett exakt var i Sjundeå försöket till våldtäkt inträffade.

Men kvinnan befann sig hjälplös i ett rum när mannen kom in i rummet och försökte ha samlag med henne.

Den dömde också sjuk

Mannens försvar har lyft fram att den dömde också lider av sjukdomar och kan ha misstagit sig på rum och offrets identitet.

Domstolen anser ändå att mannen då han såg och rörde vid kvinnan borde ha insett att han inte kände henne.

Lagen godkänner inte heller att man utnyttjar det faktum att en person av olika orsaker inte kan uttrycka sin vilja eller försvara sig.

Avbröts

Domstolen anser att det handlar om försök till våldtäkt eftersom två personer kom in i rummet innan mannen hann fullborda sin handling.

Förutom fängelsestraffet döms mannen också till att ersätta offret för sveda och värk 3 000 euro och för lidande 5 000 euro.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Västnyland