Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Trumps inreseförbud godkändes i domstol, sociolog föreslår kortare arbetstid

Kvinna vid dator.
Dags att stänga datorn och sluta jobba? Sociologen Roland Paulsen föreslår kortare arbetstider. Kvinna vid dator. Bild: Shutterstock. Kvinna,arbetstagare,stress,arbete,Sympatiska nervsystemet

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Antalet finländare som drabbades av våld var i fjol lägre än på tio år. Trots det har känslan av otrygghet ökat. Ari Evwaraye tror att det beror på att folk påverkas av massmedia och sociala medier.

Konkurrensavtalet har gett finländare lite längre arbetsveckor, men den svenska sociologen Roland Paulsen tror att det finns skäl att korta av arbetstiden i stället.

Den misstänkte för knivattacken i Åbo planerade först att angripa ett militärt mål i staden, rapporterar Lännen Media. Han avvek från sin ursprungliga plan kort före attacken i Åbo centrum. Lännen Media uppger att uppgifterna har bekräftats av flera källor.

Utrikes:

Dödstalet fortsätter att stiga efter monsterorkanen Irma som svepte över Karibien innan den tog i land i Florida. Man har nu bekräftat minst 55 dödsoffer efter att dödstalet steg i Florida, där minst 12 människor omkom.

USA:s Högsta domstol har gett president Donald Trump en delseger i den utdragna tvisten om hans omstridda inreseförbud. Det är dåliga nyheter för 24 000 flyktingar som väntade på att få komma in i landet.

Jean-Claude Juncker håller sitt årliga tal om tillståndet i Europeiska unionen, ”State of the Union”, i dag klockan 10 finsk tid. Juncker har själv kallat talet för det viktigaste i hans politiska karriär.

Vädret:

Lokala regnskurar i landets västra och norra delar, nära östgränsen kan det bli ihållande regn. I övrigt är det halvklart till mulet. Temperaturen i landets södra och mellersta delar 13 till 17 grader, i norr 12 till 15 grader.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Penningtvätt blir vanligare i Finland

  Stora mängder kontanter väcker misstankar.

  Penningtvätt vinner allt mer terräng i Finland. I vissa fall finns misstankar om att terrorism finansieras.

 • MTV: Myndigheterna saknar tiotals vapen

  20 stormgevär och tiotal pistoler har försvunnit på 20 år.

  Försvarsmakten uppger för MTV:s nyheter att nästan 20 stormgevär och ett tiotal pistoler försvunnit under de senaste cirka 20 åren.

 • Jättegädda drogs upp i Lappland

  Gäddan vägde 16,54 kilo.

  En sportfiskare från Nokia lyckades fånga in en jättegädda under en fisketur i Lappland i helgen. Mikko Salonens gädda, som han fick upp med drag på lördagen, vägde hela 16,54 kilo.

 • Politiker i Helsingforsfullmäktige vill berätta vem de träffar: "Helsingfors kan göra saker bättre än riksdagen"

  Saml:s gruppordförande Risto Rautava tveksam till förslaget.

  En offentlig möteskalender där fullmäktigeledamöterna i Helsingfors skriver in vem de träffar, när mötet äger rum och vilka teman som behandlas föreslås nu i en fullmäktigemotion av Fatim Diarra (Gröna). Samlingspartiets gruppordförande Risto Rautava är tveksam till förslaget och säger att han ofta har personliga möten.

 • BK-46 kämpar till slut i division 2 i fotboll

  BK-46 spelade oavgjort mot Salpa på hemmaplan.

  Det blir säsongens sista fotbollsmatch som avgör om BK-46 herrar kvalar till division 1 eller inte. I går blev det oavgjort mot serieettan SalPa på hemmaplan i Karis.

 • Raasepori Resort är till salu igen

  Anbudstiden på Huutokaupat.com går ut den 16 oktober.

  Nu görs ett nytt försök att sälja det tidigare kurscentret vid Kvarnträsket i Karis. Den utmätta fastigheten är till salu igen.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • Ungdomsgården i Dalsbruk behöver snart ny lokal

  Slaggis görs om till bostäder.

  Fram till jul får ungdomsgården i Dalsbruk hålla till i Slaggis, efter det måste ungdomarna flytta ut. Förhandlingarna gällande en försäljning av Slaggis är visserligen ännu inte avslutade, men Tommy Sorsa tror att det blir affär.

 • Skolmaten har blivit godare i Lovisa

  Lovisa använder allt mindre köptjänster i matlagningen.

  Lovisa har gått in för att tillreda skolmaten i det egna centralköket i stället för att köpa in mat av utomstående företag. Elever och personal i Forsby skola tycker att den smakar bättre nu.

 • De gröna vill höja flyktingkvoten till 2 500

  Finlands flyktingkvot är för närvarande 750 per år.

  De gröna vill höja antalet kvotflyktingar till 2 500 omedelbart och i framtiden till minst samma nivå som i de övriga nordiska länderna. Det slår partidelegationen fast i ett asylpolitiskt dokument som den godkände i dag. I dag är Finlands flyktingkvot 750 per år.