Hoppa till huvudinnehåll

Nya medievanor då morgontidningen blev dagstidning

Postlådor på landet.
Postlådorna i glesbygden fylls inte längre av morgonpost. Postlådor på landet. Bild: YLE / Pia Santonen service

Efter den åttonde december 2016 var det många östnylänningar som inte längre fick sin tidning på morgonen, utan först med dagsposten. Hur reagerade man på landsbygden och hur drabbade de nya utdelningsrutinerna regionens tidningar?

Morgontidningen dimper fortfarande ner i Sibbo och i centrum av Borgå och Lovisa. Men prenumeranter på den östnyländska landsbygden får vänta till eftermiddagen och dagsposten.

Det gäller till exempel Katarina Forsell med familj i Isnäs.

- När tidningen kommer senare på eftermiddagen har jag redan läst alla nyheter. Man behöver inte morgontidningen, säger Katarina Forsell.

Katarina Forsell från Isnäs
Katarina Forsell läser nyheter på nätet. Katarina Forsell från Isnäs Bild: Leo Gammals Isnäs,Lovisa,Lovisa,katarina forsell

Katarina och mannen Sören Blomqvist läser tidningarna på nätet. Katarina läser i första hand tidningsartiklar på sociala medier, främst Facebook.

- Det är litet synd eftersom vi pratar svenska i familjen så då skulle jag gärna vilja att barnen skulle få den här svenska tidningen, säger hon.

Familjen har sagt upp prenumerationen på Östnyland. Det berodde inte enbart på de nya utdelningstiderna, utan på att utgivningsdagarna blev färre och att innehållet likriktades med Hufvudstadsbladet.

Idag prenumererar familjen bara på Loviisan Sanomat eftersom lokaltidningen koncentrerar sig på Lovisanejden.

Gammalmodiga läsare

Det har gått nio månader sedan posten slutade dela ut morgontidningar i den östnyländska glesbygden.

KSF Medias verkställande direktör Svante Wahlbeck är mycket medveten om konsekvenserna av de förändrade utdelningsrutinerna.

Svante Wahlbeck, VD på HSS Media.
Svante Wahlbeck Svante Wahlbeck, VD på HSS Media. Bild: Yle/Joni Kyheröinen svante wahlbeck

- Vi får givetvis klagomål av kunder som hellre skulle ha sin tidning på morgonen och det har vi all förståelse för, säger Wahlbeck.

- Vi vet vilken effekt det kan ha, det vill säga att en del av prenumeranterna säger upp sin prenumeration, fortsätter han.

Enligt Svante Wahlbeck har uppsägningarna för tidningen Östnylands del varit måttliga. En del prenumeranter har uppgett de nya utdelningsrutinerna som orsak till uppsägningen.

E-tidningen går inte hem

Däremot har den digitala versionen av tidningen Östnyland inte lockat till sig de läsare som sagt upp papperstidningen.

- Man vill hellre läsa tidningen uttryckligen på papper. Det är en klar majoritet av våra prenumeranter som meddelat att de föredrar att läsa tidningen på papper framom att läsa den digitalt, säger Wahlbeck.

- Vi vet åldersstrukturen på våra prenumeranter och vi har en stor andel papperstidningsprenumeranter som inte ens har registrerat sitt användarkonto eller aktiverat sin möjlighet att läsa tidningen digitalt, fortsätter han.

Digitalt är pop bland finska läsare

Loviisan Sanomat såg en direkt formsvacka efter nyåret.

- Under våren och sommaren har antalet prenumerationer på papperstidningen sakta återställts och vi är nu något tiotal på minus, säger chefsredaktören Arto Henriksson.

Den största förändringen var att en märkbar andel av de prenumeranter som gick miste om morgontidningen började läsa den digitalt istället.

Arto Henriksson skulle därför gärna överräcka årets digipris till Posten.

Trots glädjande statistik på webben går inte utdelningen av papperstidningen helt smärtfritt. Loviisan Sanomat får regelbundet in klagomål över att kvaliteten har sjunkit.

Under hösten kom till exempel fredagstidningen först på måndagen under ett par veckor i Kimoböle i Lappträsk.

KSF Medias olika tidningar utspridda på en yta.
KSF Medias olika tidningar utspridda på en yta. Bild: YLE / Hanna Othman loviisan sanomat

Sipoon Sanomat övergick till utdelning med dagsposten redan i november.

Mellan januari och mars försökte man med privat utgivning genom Jakelujuniorit. Många prenumeranter blev dock utan tidning och klagomålen lät inte vänta på sig. Då övergick man till Posten igen.

- Under det senaste halvåret har redaktionen noterat att allt fler hushåll läser både papperstidningen och den digitala upplagan, säger redaktör Crista Lassfolk-Feodoroff.

Däremot har antalet prenumerationer som helhet inte ökat fast Sibbo idag är en snabbt växande kommun.

Sipoon Sanomat på bord.
Sipoon Sanomat på bord. Bild: YLE/Mikael Kokkola sipoon sanomat

Trots att allt fler läser tidningar och artiklar digitalt har en papperstidning sin egen speciella charm, åtminstone i Isnäs.

- Papperstidningen har den där känslan som man får när man sitter och bläddrar i tidningen. Då läser jag den från pärm till pärm, säger Katarina Forsell.

- Det är förknippat med den där morgonstunden och morgonkaffet. Ungarna är i skolan, gubben är på jobb och man sitter här i lugn och ro, säger hon.

Läs också

Östnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Östnyland