Hoppa till huvudinnehåll

Person med kniv rörde sig på campusområde i Åbo

Två studerande pratar med varandra framför Åbo universitets huvudbyggnad i höstväder.
En person med kniv rörde sig på onsdag i campusområdet vid Åbo universitet. Två studerande pratar med varandra framför Åbo universitets huvudbyggnad i höstväder. Bild: Philip Stenkula / Yle Åbo,turun yliopisto

På onsdag efter klockan 13 rörde sig en person utrustad med kniv på campusområdet i Åbo. Polisen kom till platsen och kontrollerade läget.

Enligt polisens säkerhetsbedömning är det tryggt att röra sig på campusområdet.

Åbo Akademis kommunikationschef Thurid Eriksson säger att ÅA fick information om händelsen av Åbo universitet, som också var de som larmade polisen.

- Enligt den information vi har fått strax efter klockan 13 har en person utrustad med kniv rört sig på campusområdet. Polisen har varit på plats och kontrollerat läget och enligt deras säkerhetsbedömning är det nu tryggt igen att röra sig på campusområdet.

Med tanke på allt som har hänt på sistone reagerar nog alla lite extra starkt.― Åbo Akademis kommunikationschef Thurid Eriksson

Polisen: En yngre man med någon form av eggvapen

Polisen och de säkerhetsansvariga vid universiteten fortsätter att utreda händelsen, där uppgifterna som kom in till polisen var att en person med en kniv i handen skulle ha sprungit från universitetsområdet i riktning mot Koskenniemigatan.

- Det rör sig om en yngre man som har rört sig på området med någon form av eggvapen. Vi har dock inga uppgifter på att han ska ha hotat någon, säger kommissarie Aki Lahtinen vid sydvästra Finlands polisinrättning.

Den här händelsen inträffar mindre än en månad efter knivattacken på Salutorget i Åbo.

- Det är klart att det är obehagligt att det uppstår sådana här situationer. Just nu vet vi ju bara att det var en misstanke om en farosituation, men obehagligt är det förstås när det uppstår sådana här misstankar. Med tanke på allt som har hänt på sistone reagerar nog alla lite extra starkt, säger Thurid Eriksson och tillägger:

- Men vi litar på att polisen gör sin sak och följer med situationen.

Åbo universitet: Misstanke om farosituation på campus i Åbo (på finska)
Åbo Akademi: Misstanke om farosituation på campus i Åbo

Artikeln är uppdaterad klockan 16 med kommentarer av polisen och Åbo Akademis kommunikationschef.

Läs också