Hoppa till huvudinnehåll

Ska Tappara lyckas med hattricket – tre ligaguld i rad?

Tappara firar mästerskap.
Får Tappara-kaptenen Jukka Peltola lyfta Kanada-bucklan i vår? Tappara firar mästerskap. Bild: All Over Press Tappara,FM-ligan i ishockey

Tappara är ligans solklara favorit, men lätt blir det inte. Det vet mångårige lagkaptenen Jukka Peltola.

– Vi kommer inte att få några gratispoäng, snarare tvärtom. Speciellt i början av säsongen kommer de andra lagen att mäta sig mot oss och testa var vi står.

Under den moderna hockeyligans tid har endast två lag lyckats knipa tre segrar i rad – TPS och Tappara.

Hösten 1987 när ligans trettonde säsong inleddes hade Tappara dittills samlat nio finalplatser och sex ligaguld. Med Rauno Korpi som chefstränare var laget omöjligt att stoppa.

Att klubben dessutom länge lyckats producera en jämn ström av egna juniorspelare till ligan väckte både beundran och avund hos de övriga klubbarna.

Tappara mötte överraskaren Lukko i final

Våren 1988 hade det gått 33 år sedan Tapparas föregångare TBK lyckats knipa tre raka segrar i herrarnas FM-serie.

I finaldrabbningen fick Tappara mot sig säsongens överraskare Lukko. Lukko knep segern i den första finalmatchen, men resten av finalserien var Tapparas. Fyra segrar i rad och spelare som Janne Ojanen, Teppo Numminen och Timo Jutila fick sina namn inristade i plaketten på Kanada-bucklan.

Tre raka ligaguld. Timo Susi fick lyfta Kanada-bucklan för andra gången som lagkapten.

Nya generationen kommer

Av den nya generationens Tappara-ikoner har Patrik Laine redan nått stjärnstatus, Henrik Haapala är på god väg, Kristian Kuusela anses av många vara ligans bästa spelare. Vad är då hemligheten bakom framgångarna?

– En bra organisation och långsiktigt arbete, säger lagkapten Jukka Peltola.

Tapparas lagkapten Jukka Peltola
Jukka Peltola är inne på sin 12:e säsong i Tappara. Tapparas lagkapten Jukka Peltola Jukka Peltola,Tappara,FM-ligan i ishockey
Ett vinnande lag rubbas inte av en förlust.― Jukka Peltola

Vägen mot ett tredje mästerskap i rad kräver mycket jobb varje dag. Det är de små detaljerna som avgör. Och så gäller det att inte skylla ifrån då man åker på en förlust.

– Ett vinnande lag rubbas inte av en förlust. Man lär sig av sina misstag och går in för att vinna nästa match, säger Peltola med eftertryck.

Han vet vad han talar om. Efter två spelade finalmatcher i våras hade KalPa två segrar över förhandsfavoriten. Men Tappara lyckades vända läget till sin fördel.

I den tredje finalmatchen, hemma i Hakametsä, några minuter in i den andra perioden passar Jukka Peltola till svågern och kedjekompisen Jan-Mikael Järvinen och Kristian Kuusela lägger in pucken. En och en halv minut innan slutsummern ljuder avgör Otso Rantakari matchen och hemmapubliken jublar.

Efter det tappade KalPa greppet och resten är historia.

Tredje raka i vår efter paus på 30 år?

Tapparas lagkapten Jukka Peltola, som för fjärde säsongen bär kaptenens C på bröstet minns knappast något av festen för 30 år sedan. Peltola var då knappt 8 månader gammal. Av de två senaste segerfesterna har han däremot bara glada minnen.

Men just nu, när ligan precis kört igång vill han inte tänka så mycket på nästa vår. På chansen att skriva historia.

– Vi tar en match i sänder. Först i CHL och sedan i ligan. Nästa vår kan man börja fundera på slutspel. Inte nu. Nu vill jag njuta av resan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport