Hoppa till huvudinnehåll

Skogsägare: Förnuftet segrade i EU-parlamentet

Stefan Bäck
Stefan Bäck Bild: Nathalie Lindvall Stefan Bäck

Visst var det förnuftet som segrade när EU-parlamentet röstade om skogsavverkningen. Nu vågar skogsindustrin satsa i Finland säger skogsägaren och skogsbruksentreprenören Stefan Bäck.

Förnuftet och rättvisan vann i EU-parlamentets omröstning om klimatförordningen på onsdagen säger skogsägaren och skogdbruksentreprenören Stefan Bäck i Munsala.

- Det är positivt med tanke på skogsindustrin. Risken hade varit att bolagen dragit tillbaka sin verksamhet i Finland och satsat på andra länder. Beslutet gynnar främst skogsindustrin, sysselsättningen och landet som helhet. säger Bäck.

Väckt frustration

De beräkningsgrunder man använt sig av skulle ha gett skogsbruket ett ojämn fördelning länderna emellan säger Bäck. Och framför allt har diskussionerna väckt frustration.

- Man har ju också varit frustrerad över hur de tänkt. Vi har blivit klassade som miljöbovar, jag har blivit förvånad över hur de tänker nere i Bryssel, säger Bäck.

Skogsmaskin fäller träd.
Skogsmaskin fäller träd. Bild: Yle/Monica Forssell skogsavverkning

Men frågan är hur onsdagens beslut påverkar skogsägarnas vardag.

- Att sälja virket har inte varit något problem medan priserna stampar på stället och kostnaderna stiger. Som skogsägare skulle jag dra mera nytta av en prishöjning, säger Bäck.

En prishöjning skulle också aktivera skogsägarna säger Bäck.

Kunde ha pressat priserna

Men om Finland hade blivit tvunget att kompensera ökad avverkning genom att köpa utsläppsrätter hade det kunnat pressa priserna ytterligare.

- Det är det man kan misstänka, att det hade blivit en orsak att skylla på för att slippa höja priserna. Det kunde ha blivit vi skogsägare som i slutändan straffats, säger Bäck.

De glada minerna till trots är Stefan Thölix och Mats Nylund djupt oroad för det finska jordbruket.
De glada minerna till trots är Stefan Thölix och Mats Nylund djupt oroad för det finska jordbruket. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén mats nylund

Avgörande för hela skogssektorn

På Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC är man nöjd över beslutet. På SLC anser man att det hållbara skogsbruket nu kan fortsätta att bidra till att nå klimatmålen genom att vårda den växande skogen. Beslutet skapar också möjlighet till en starkare ekonomisk tillväxt för Finland.

- Det här beslutet var helt avgörande för Finlands klimatarbete och hela skogssektorn, säger SLC:s fullmäktigeordförande Stefan Thölix.

Rättvist och förnuftigt

Thölix säger att kompromissförslaget är rättvist och miljömässigt förnuftigt. EU-kommissionens ursprungliga förslag skulle ha missgynnat skogsrika länder.

SLC:s styrelseordförande Holger Falck säger att skogssektorn är avgörande för landets ekonomi.

- När det går bra för skogssektorn går det också bra för hela Finland. Och nu kan skogsägarna fortsätta att vårda skogarna så att de binder ännu mera kol, säger SLC:s styrelseordförande Holger Falck.

Läs mera:

Vadå kolsänkor och vad käbblar de riktigt om? Finlands och EU:s skogsgräl "avgör framtiden för Finlands skogsindustri"

EU-parlamentet ska på onsdag rösta om ett miljöförslag som kan få stora följder för Finland. Förslaget gäller skogen som kolsänka, och Finland har lobbat febrilt inom EU för att få parlamentet att ändra sig. Men vad handlar det riktigt om?

Läs också