Hoppa till huvudinnehåll

Spanien och Slovenien till semifinal i basket-EM

Luka Doncic och Kristaps Porzingis i duell under korgen.
Luka Doncic och Kristaps Porzingis var matchens profiler. Luka Doncic och Kristaps Porzingis i duell under korgen. Bild: SEDAT SUNA / EPA / All Over Press Kristaps Porziņģis,Luka Dončić

Trots en trög start tog sig Spanien som väntat till semifinal i basket-EM. I drabbningen mellan Slovenien och Lettland var det svängigt värre men Slovenien vann thrillern med 103–97.

Tyskland fick en dröminledning och ledde med 11–2 tidigt i den första perioden. Därefter var det slut på det tyska kalaset och Spanien ledde i halvtid med en poäng.

Då det stod 50–50 i den tredje perioden drog Spanien ifrån och den spanska ledningen skrevs 65–53 inför den sista perioden. Tyskland kunde aldrig hota mästarfavoritlaget och Spanien vann med klara 84–72.

Tysklands Dennis Schröder stod för 27 poäng och Spaniens Marc Gasol för 28.

Slovenien vann jämn match

I den andra kvartsfinalen svängde det rejält. Slovenien fick en pangstart och ledde med 30–15 i den första perioden. Men i halvtidsvilan var Lettland ett steg före då det stod 51–55 på ljustavlan.

Slovenien inledde den tredje perioden klart bäst och gick upp i en 67–57-ledning.

Närmare än en reducering till 93–92 kom inte Lettland, utan Slovenien vann med 103–97.

218 cm långe Kristaps Porziņģis i Lettland var poängbäst med 34 poäng. 18-årige Luka Dončić i Slovenien imponerade med 27 poäng och nio returer.

Semifinal på torsdag

Spanien och Slovenien gör upp i den första semifinalen som spelas på torsdag kväll.

Fredagens semifinalister tas fram på onsdag kväll. Grekland och Ryssland möts i den tidigare kvartsfinalen (klockan 18.45), Italien och Serbien i den senare (klockan 21.30).

Resultat, kvartsfinaler:

Tyskland – Spanien 72–84 (33–34)

Slovenien – Lettland 103–97 (51–55)

 • Real bygger för framtiden – Benzema förlänger

  Anfallaren har spelat i klubben sen 2009.

  Den spanska storklubben Real Madrid fortsätter att bygga för framtiden. Champions League-mästarna har nyligen förlängt med Isco, Marcelo och Dani Carvajal och på onsdagen blev Karim Benzema senaste spelare i ledet att krita på ett nytt, långt avtal.

 • Femton vill bli stadsdirektör i Åbo

  Ansökningstiden gick ut på onsdag eftermiddag.

  Totalt 15 personer hade lämnat in ansökan till stadsdirektörstjänsten i Åbo när ansökningstiden gick ut på onsdag eftermiddag.

 • Fortum vill köpa del av tyska Uniper

  Uniper producerar el i Tyskland och övriga västeuropa.

  Fortum vill köpa en del av det tyska energibolaget Uniper. Som bäst förhandlar Fortum med energibolaget E.ON om att köpa dess andel av Uniper.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport