Hoppa till huvudinnehåll

SVT:s expert tycker att det behövs olika herr- och dampuckar – förbundskaptenen sågar förslaget

Mikael Renberg i tv-sändning.
Mikael Renberg i tv-sändning. Mikael Renberg i tv-sändning. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Mikael Renberg

Mikael Renberg som är SVT:s hockeyexpert menar att damishockeyn skulle gynnas av att pucken var lättare. Förbundskaptenen Leif Boork håller inte alls med. Jag har inte ens tänkt tanken tidigare, sade Boork.

Renberg är beredd att införa en lättare puck.

– Jag tycker att det är lite märkligt att man använder samma puck som herrarna. Jag vill ha en lite lättare puck. I friidrotten har till exempel damerna också lättare kulor. I ishockeyn har de lite mjukare klubbor, men pucken är likadan, tyckte Renberg i söndags.

Han menar att damspelarnas distansskott gärna kunde få vara farligare.

– Det är viktigt för att kunna ta skott utifrån. I dagens ishockey sjunker lagen ofta ner i egen zon och man måste ta skott från blålinjen. Det gör att man på något sätt måste främja det offensiva spelet. Herrarna skjuter hur hårt som helst, men det är svårare för tjejerna och där kanske man skulle försöka utveckla det offensiva spelet.

"Överraskande förslag"

Han får inte alls medhåll av Sveriges damlandslags förbundskapten Boork.

–Jag tycker inte att de behöver spela med någon annan puck än tidigare. Det var ett överraskande förslag. Jag har inte ens tänkt tanken tidigare, sade han till SVT.

Leif Boork sitter på läktaren.
Leif Boork följer en SDHL-match. Leif Boork sitter på läktaren. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Leif Boork

–Jag ser inte alls att det är det som man ska prioritera i första hand. För att, det har ofta varit många begränsningar i idrotten när det gäller kvinnoidrott och det är något vi måste komma ifrån. Visserligen har man en lättare diskus, ett lättare spjut, en lättare kula och så. Men det beror oftast på att kvinnornas händer är mindre.

Boork tycker att det finns annat att tänka på.

– Jag tror inte alls att en lättare puck skulle vara någon större prioritet i att förbättra det offensiva spelet. Det finns många viktigare saker som man måste diskutera före det.

Vem har rätt?

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Sport