Hoppa till huvudinnehåll

SVT:s expert tycker att det behövs olika herr- och dampuckar – förbundskaptenen sågar förslaget

Mikael Renberg i tv-sändning.
Mikael Renberg i tv-sändning. Mikael Renberg i tv-sändning. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Mikael Renberg

Mikael Renberg som är SVT:s hockeyexpert menar att damishockeyn skulle gynnas av att pucken var lättare. Förbundskaptenen Leif Boork håller inte alls med. Jag har inte ens tänkt tanken tidigare, sade Boork.

Renberg är beredd att införa en lättare puck.

– Jag tycker att det är lite märkligt att man använder samma puck som herrarna. Jag vill ha en lite lättare puck. I friidrotten har till exempel damerna också lättare kulor. I ishockeyn har de lite mjukare klubbor, men pucken är likadan, tyckte Renberg i söndags.

Han menar att damspelarnas distansskott gärna kunde få vara farligare.

– Det är viktigt för att kunna ta skott utifrån. I dagens ishockey sjunker lagen ofta ner i egen zon och man måste ta skott från blålinjen. Det gör att man på något sätt måste främja det offensiva spelet. Herrarna skjuter hur hårt som helst, men det är svårare för tjejerna och där kanske man skulle försöka utveckla det offensiva spelet.

"Överraskande förslag"

Han får inte alls medhåll av Sveriges damlandslags förbundskapten Boork.

–Jag tycker inte att de behöver spela med någon annan puck än tidigare. Det var ett överraskande förslag. Jag har inte ens tänkt tanken tidigare, sade han till SVT.

Leif Boork sitter på läktaren.
Leif Boork följer en SDHL-match. Leif Boork sitter på läktaren. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Leif Boork

–Jag ser inte alls att det är det som man ska prioritera i första hand. För att, det har ofta varit många begränsningar i idrotten när det gäller kvinnoidrott och det är något vi måste komma ifrån. Visserligen har man en lättare diskus, ett lättare spjut, en lättare kula och så. Men det beror oftast på att kvinnornas händer är mindre.

Boork tycker att det finns annat att tänka på.

– Jag tror inte alls att en lättare puck skulle vara någon större prioritet i att förbättra det offensiva spelet. Det finns många viktigare saker som man måste diskutera före det.

Vem har rätt?

Mikael Renberg
62% (141 röster)
Leif Boork
38% (86 röster)
Antal avgivna röster: 227

Läs också

Nyligen publicerat - Sport