Hoppa till huvudinnehåll

Valet av Singapores första kvinnliga president väcker missnöje

Singapores nyvalda president hälsar på folket tillsammans med sin man.
Halimah Yacob och hennes man Mohammad Abdullah Alhabshee tar emot anhängarna efter utnämningen. Singapores nyvalda president hälsar på folket tillsammans med sin man. Bild: EPA-EFE/WALLACE WOON Singapore,Halimah Yacob

Singapore har valt sin första kvinnliga president. Utnämningen har ändå fått kritik för att Halimah Yacob, 63, utsågs utan ett demokratiskt val.

Yacob valdes till president för att ingen av de övriga kandidaterna uppfyllde myndigheternas hårda urvalskrav. De två andra kandidaterna i slutskedet var affärsmännen Salleh Marican och Farid Khan.

Affärsmän måste ha ett tillräckligt stort kapital för att kunna väljas till president, och varken Marican eller Khan klarade gränsen på 370 miljoner dollar.

Halimah Yacob är tidigare talman i parlamentet. I Singapore kvalificerar personer som haft vissa särskilda offentliga tjänster i minst tre år för presidentposten.

Yacobs supportrar före valet i Singapore.
Trots den massiva kritiken är Yacob ändå en populär person med en stor supporterskara. Yacobs supportrar före valet i Singapore. Bild: EPA-EFE/WALLACE WOON Singapore,Halimah Yacob

Kritikerna hävdar att presidentposten redan i förväg var vigd åt Yacob som representerar den etniska minoriteten malajerna. Yacob själv försäkrar att hon representerar alla folkgrupper.

- Oberoende om det har ordnats val eller inte så lovar jag att tjäna alla och jag kommer att göra det kraftfullt med mycket hårt arbete, passion och engagemang, sade den nyvalda presidenten.

Bara en malaj har varit president före Yacob. Det var mellan åren 1965 och 1970.

Singapore säger sig vara stolt över sin mångkultur, och därför kunde det finnas en orsak att fira utnämningen.

Nu har valet av presidenten i stället blivit mycket omstritt, av flera orsaker.

Bara en etnisk grupp fick ställa upp

Det var nämligen så att enbart kandidater från den malajiska minoriteten kunde delta i presidentvalet. Det är första gången som man i Singapore ordnar ett val där bara en etnisk grupp får ställa upp.

Salleh Marican och Farid Khan är också malajer. Ytterligare två kandidater kvalificerade inte på grund av sin etniska tillhörighet.

Invånarna i Singapore är vana vid att de politiska valen är förutsägbara. Partiet PAP har vunnit varje val sedan Singapore blev självständigt år 1965.

Presidenten i Singapore har en närmast ceremoniell roll och saknar egentlig makt, förutom vetorätt i vissa nyckelfrågor.

Källor: BBC, Reuters, FNB

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes