Hoppa till huvudinnehåll

Varvet hotas att läggas ner i Åbo – i musikal av Sting

En dansscen ur musikalen "Det sista fartyget" på Åbo stadsteater.
En dansscen ur musikalen "Det sista fartyget" på Åbo stadsteater. Bild: Yle/Linus Hoffman Sting,The Last Ship,Åbo Stadsteater,musikaler,viimeinen laiva

På fredag är det premiär för pjäsen Det sista fartyget (Viimeinen laiva) på Åbo stadsteater.

Det är samtidigt europeisk urpremiär för musikalen, som är skriven av artisten Sting. Pjäsen uppfördes allra första gången 2014 i Chicago.

Det sista fartyget handlar om den lilla engelska småstaden Wallsend, där varvet hotas att läggas ner. Det sista fartyget ska byggas.

Varvet är bekant för Sting, eftersom han tillbringade sin barndom vid varvet och växte upp där.

"Många kan känna igen sig"

Pjäsen är aktuell särskilt för Åbo, där man har en mer än 300 år lång obruten tradition av fartygsbygge. Just nu går det bra för Åbovarvet, men det har varit nedläggningshotat och arbetare har i flera repriser varit permitterade.

- Vi har på teatern pratat mycket om hurdan samhörighet ett varv eller en fabrik kan ge, och hur mycket det påverkar samhället om det läggs ner, säger Anna Victoria Eriksson, som spelar den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Meg. Jag tror nog att många kan känna igen sig.

Anna Victoria Eriksson som Meg Dawson i musikalen "Det sista fartyget".
Anna Victoria Eriksson. Anna Victoria Eriksson som Meg Dawson i musikalen "Det sista fartyget". Bild: Åbo stadsteater Åbo Stadsteater,Sting,The Last Ship,anna victoria eriksson

Scenografin med bland annat ett stort fartygsskrov och svetsloppor är gjord av Jani Uljas.

- Vi bekantade oss med varv i England för att hitta den råa stämningen, berättar Uljas. Meyervarvet i Åbo är tyvärr alltför hightech.

Sting i publiken

En stor sak för ensemblen och publiken är att Sting planerar att själv komma och se pjäsen. Det finns ett preliminärt datum, men teatern har inte offentligt berättat när det är.

- Det är jättespännande och nervöst, och samtidigt en jättestor ära, säger Eriksson. Vi vet hur mycket pjäsen betytt för honom. Därför vill vi berätta den här storyn så bra som möjligt.

Sting på scenen med sin elbas
Sting Sting på scenen med sin elbas Bild: AOP Sting

Förutom om varvets framtid handlar pjäsen om de val man gör i livet.

Huvudpersonen Gideon lämnar Wallsend, varvet och sin flickvän, men han lovar att återvända. Då han efter 15 år kommer tillbaka är varvet nedläggningshotat, flickvännen har en 15-årig son och hon är förlovad med en annan.

- Det är en jättehärlig roll att spela, säger Eriksson om sin rollkaraktär, för hon är helt vanlig. Oftast i musikaler är den kvinnliga huvudrollen någon som är hemskt snygg eller väldigt sexig, men Meg är helt vanlig. Det finns hemskt mycket att känna igen sig i.

Det sista fartyget är först ut

Premiären för musikalen är på fredag, och då blir det premiär också för det nyrenoverade teaterhuset vid Aura å.

Huset har renoverats i nästan fem år, och de sista delarna av teatern flyttade tillbaka in i huset först denna vecka.

- Det har borrats och byggts ända fram till sista dagen, så vi har fått ett naturligt bakgrundsljud till varvet, skrattar regissören Mikko Kouki.

Skådespelaren Riitta Salminen-Kujala syns i spegeln i sin loge på Åbo stadsteater.
Skådespelaren Riitta Salminen-Kujala i sin nyrenoverade loge. Skådespelaren Riitta Salminen-Kujala syns i spegeln i sin loge på Åbo stadsteater. Bild: Yle/Linus Hoffman Åbo Stadsteater,Riitta Salminen,Riitta Salminen-Kujala

Renoveringen blev mycket dyrare än det ursprungligen var meningen, främst på grund av oväntade asbestfynd och att huset var i sämre skick än man trott. Men också på grund av planeringsmissar.

- Nu är allting fint. Inte lyxigt, men funktionellt, säger tekniska chefen Juhani Koski. Alla tre scener och verkstäderna finns på samma plan, så det är lättare att flytta sig och dekorer.

Det är alltså främst bakom scenen som förändringarna syns. Publiken ser närmast att foajén och teatersalongerna har återfått sin glans från 1962, då huset blev färdigt.

- Jag tycker här ser jättefint ut, säger Eriksson och tittar sig omkring. Det är väldigt likt hur det var innan, men det är snyggt.

Utsikten från Åbo stadsteaters foajé ut över Aura å.
Utsikten från Åbo stadsteaters foajé ut över Aura å. Bild: Yle/Linus Hoffman Åbo Stadsteater,teatrar,Aura å,Åbo,Foajé,teaterfoajé