Hoppa till huvudinnehåll

VN: Ny lösning för stuvarna vid Hangö Stevedoring

Hangö hamn.
Hangö Stevedoring har förlorat kunder och har inte fått ersättande trafik att sköta. Hangö hamn. Bild: Yle/Minna Almark Hangö hamn,Hangö,Västnyland,hamnar

Det är inte längre så att 25 stuvare vid Hangö Stevedoring drabbas av långa permitteringar. Istället permitteras alla stuvare i kortare perioder ända till slutet på år 2018, skriver Västra Nyland.

I måndags (11.9) hette det att 25 stuvare vid stuveribolaget Hangö Stevedoring skulle permitteras fram till årets slut.

Efter det skulle det i princip vara möjligt att säga upp stuvarna.

En byggnad det står Hangö Stevedoring på.
Hangö Stevedoring är ett av två stuveribolag i Hangö hamn. En byggnad det står Hangö Stevedoring på. Bild: Yle/Petra Thilman stevedoring logo

Hangö Stevedoring hade förhandlat om nedskärningar på grund av förlorad trafik.

Förhandlingarna med facket om olika lösningar hade ändå inte gett resultat och därför gick bolaget in för den lösningen.

Nya förhandlingar

Men nu har facket och arbetsgivaren kommit fram till en ny lösning.

Stuvarnas huvudförtroendeman Dennis Finnberg säger till Västra Nyland att samtliga stuvare på 121 personer samt åtta anställda i verkstaden istället permitteras i etapper.

Permitteringarna sker i grupper på omkring 25 personer i fyra veckors tid enligt ett roterande system, uppger Finnberg till tidningen.

Dennis Finnberg, hangö hamn, närbild, stuvare
Dennis Finnberg. Dennis Finnberg, hangö hamn, närbild, stuvare Bild: Yle/Carina Bruun dennis finnberg

Finnberg beskriver situationen som mera rättvis. Han säger också att situationen kan ändras under den tid permitteringarna pågår.

Enligt uppgifter i Västra Nyland skulle stuvarna informeras på torsdag (14.9).

Också arbetsledarna har varit permitterade och nu pågår nya samarbetsförhandlingar för deras del, uppger tidningen.

Läs mera:

Stuveribolaget Hangö Stevedorings byggnader och tiotals containers på hamnplanen i Västra hamnen i Hangö en solig sommardag.

VN: Risk för uppsägningar vid Hangö Stevedoring

Vid stuveribolaget Hangö Stevedoring permitteras 25 stuvare från och med den 25 september ända till årets slut. Efter det kan de sägas upp, skriver tidningen Västra Nyland.

  • Kramkalas när MGP-gänget träffades - de tio dansarna är en viktig del av lördagens final

    120 barn sökte som dansare till låtskrivartävlingen MGP.

    Den största låtskrivartävlingen för barn i Finland, MGP, avgörs på lördag. Där visar inte bara artisterna, utan också dansarna upp sin talang. De 10 dansare som har valts med genom uttagningar uppträder i ett eget dansnummer och som bakgrundsdansare till de tio finalistbidragen. Den direktsända finalen börjar klockan 18 på Yle Fem.

  • Nextjet äger inga plan som kan säljas

    Bolaget har bara leasade plan.

    Flygbolaget Nextjet planerar att sälja två flygplan och genomföra en nyemission av aktier för att få in 70 miljoner kronor och få ekonomin i balans. Enligt svenska Transportstyrelsen äger Nextjet inga plan som kan säljas. Samtliga 15 plan är leasade.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland