Hoppa till huvudinnehåll

Baltic Connector märker ut naturgaslinjen i Västnyland

öppet hav och horisont
Naturgasledningen dras över havet till Estland. öppet hav och horisont Bild: yle/Petra Thilman östersjön

Bolaget Baltic Connector märker nu ut var naturgasledningen ska grävas ner i Ingå, Sjundeå och Lojo. Det andra skedet av terrängundersökningarna inleds nu i september.

För markägarna ska arbetena orsaka så lite olägenheter eller skada som möjligt, försäkrar bolaget.

- Märkningarna görs på åkrarna efter höstbruket och tas vid behov bort före vårbruket, säger projektdirektör Tom Främling.

Gaskontakt till Baltikum

Baltic Connector är ett statsägt bolag som låter bygga ett naturgasrör från Fjusö i Ingå till Paldiski i Estland. Från Fjusö ska naturgasledningen dras till Pölans i Sjundeå.

Naturgasledningen förbinder Finlands gasnät med gasnätet i Baltikum och ska säkra tillförseln av gas till Finland.

Tillstånd av statsrådet i höst

Baltic Connector har lämnat in ett inlösningstillstånd till statsrådet för rörbygget. Bolaget räknar med att få tillståndet i höst.

Det första skedet av terrängundersökningarna utfördes i våras.

Läs mera:

Rör för naturgas.

Nu undersöks terrängen för naturgasröret i Västnyland

Företaget Baltic Connector undersöker nu terräng i Ingå, Sjundeå och Lojo för att det planerade gasröret från Estland till Finland ska kunna dras genom området. Målet är att röret ska kunna byggas åren 2018 och 2019.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland