Hoppa till huvudinnehåll

Experter förklarar: Det här går militärövningen Zapad ut på

Till vänster närbild på leende gråhårig dam, till höger blond medelålders man
Kerstin Kronvall och Anders Mård. Till vänster närbild på leende gråhårig dam, till höger blond medelålders man Bild: Yle/Joni Kyheröinen, Anders Mård, collage Yle/Mira Bäck Zapad,Anders Mård,kerstin kronvall

Militärövningen Zapad som startade på torsdagen väcker oro i Baltikum. Yles Rysslandsexperter Anders Mård och Kerstin Kronvall säger att övningen är en styrkedemonstration, men det finns inte risk för krig.

Anders Mård är Yles medarbetare i S:t Petersburg medan Kerstin Kronvall är Yles tidigare Moskva-korrespondent. De är båda insatta i den ryska politiken.

Enligt Mård har Rysslands politiska och militära elit svårt att förstå den baltiska oron.

- Manövern har planerats så länge att den nog inte kan komma som en överraskning, säger Anders Mård.

- Samtidigt kan man nog säga att många njuter av oron som finns, det att man redan nu lyckats uppbåda en så stor respekt för den ryska armén.

- Ryssland förstår att ett krig i det baltiska området är en för stor risk.― Kerstin Kronvall

Zapad har kritiserats för att vara något annat än bara en militärövning. Enligt Mård svarar Ryssland med att peka finger åt väst.

- Ryssland menar att det handlar om att vissa krafter, vissa länder i Europa, försöker legitimera Natos allt starkare närvaro i Baltikum och andra europeiska länder, att det bara är ett svepskäl för USA att sälja vapen.

Vitryssland beroende av Ryssland

Enligt Anders Mård har ryska experter lyft fram att det ligger i Polens, Ukrainas och de baltiska ländernas intresse att piska upp en stark oro för att öka sin egen betydelse i Natos och USA:s ögon.

Kerstin Kronvall har just kommit hem från Vitryssland som är det andra landet som deltar i övningen.

Där har man egna tankar om motivet.

- På officiellt håll har Vitrysslands vice försvarsminister Oleg Belokonev sagt att det delvis handlar om en övning i att bekämpa terrorism, dels handlar det om en situation där väst försöker destabilisera situationen i Vitryssland.

- Enligt Vitrysslands ledning övar man på att motverka det här, säger Kronvall.

Nikolaj Lukasjenko (son till Vitrysslands president), Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko, Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu under Zapad-övningen i september 2013.
Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin samarbetar kring militärövningen Zapad. Nikolaj Lukasjenko (son till Vitrysslands president), Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko, Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu under Zapad-övningen i september 2013. Bild: EPA/ALEXEY DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Aljaksandr Lukašenka,Vladimir Putin,Zapad

Kronvall tillägger att många i Vitryssland anser att det här handlar om att Ryssland vill demonstrera sin makt för Vitryssland och visa den allt starkare oppositionen att det inte lönar sig att opponera sig mot de ryska strävandena.

- Ryssland har över huvud taget klämt åt Vitryssland. I augusti sade Putin att Vitryssland ska akta sig för att använda baltiska hamnar för att skeppa ut ryska oljeprodukter, säger Kronvall.

- Vitryssland är dessutom ekonomiskt beroende av Ryssland. Senast i augusti fick Vitryssland ett lån på 700 miljoner dollar av Ryssland.

Signal mot Nato

Också Tysklands försvarsminister har kallat Zapad en styrkedemonstration.

- Militärövningen är också en stark signal i riktning Nato om hur kraftigt och effektivt man är beredd att svara på diverse provokationer då det gäller Vitryssland, säger Mård.

- Det är också en uppvisning inför de baltiska länderna om den ryska arméns styrka.

- Finland och Sverige har inte ännu deltagit i kapprustningen runt Östersjön, men från Rysslands och Natos sida pågår den redan.― Kerstin Kronvall

Enligt Kronvall är Zapad samtidigt också en styrkedemonstration inåt, avsedd för det ryska folket.

- Med tanke på presidentvalet nästa år så är det inte alls illa för Putin att blåsa upp stämningarna. Han vill visa att det finns yttre fiender och att Ryssland är starkt och kan möta dem.

Ingen risk för krig

Varken Mård eller Kronvall tror att det finns någon risk för krig.

- Jag håller med vår president Sauli Niinistö som har sagt att Ryssland definitivt förstår att ett krig i det baltiska området är en för stor risk för Ryssland, säger Kronvall.

Kronvall säger att Rysslands mål med övningen är delvis att skapa rädsla och skrämma upp folk. Det har att göra med informationskrigföringen och den ryska strävan att göra folk osäkra i väst.

Tidigare har det hänt saker efter krigsövningar, som i Georgien och på Krim.

- Det finns absolut skäl för att följa med övningen med nyktra ögon, men jag tycker inte man ska låta känslorna styra, säger Mård.

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och president Vladimir Putin (till höger) följer med Zapad-övningen i Kaliningrad-regionen 26.9.2013.
Zapad pågår fram till onsdagen den 20 september. Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och president Vladimir Putin (till höger) följer med Zapad-övningen i Kaliningrad-regionen 26.9.2013. Bild: EPA/ALEXEY DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Ryssland,manövrer,Zapad,militärövning

Enligt avtalet ska de ryska trupperna vara ute ur Vitryssland senast den 30 september.

- Det blir intressant se om Ryssland försöker tänja på reglerna bara för att landet vill och kan, säger Mård.

Kapprustning

Vissa har uttryckt oro för att Rysslands styrkedemonstration kan leda till någon slags kapprustning i regionen.

Enligt Kerstin Kronvall har den kapprustningen redan pågått i flera år.

- Finland och Sverige har inte ännu deltagit i kapprustningen runt Östersjön, men från Rysslands och Natos sida pågår den redan.

Enligt Anders Mård är det intressant att man i Ryssland alltid pekar på att vissa krafter i Europa piskar upp Rysslandsskräcken.

Samtidigt pågår det något liknande i det ryska samhället då det gäller Nato.

- Natoskräcken blåses upp så folk ska bli oroliga och rädda för krig, säger Mård.

- Ifall Nato går in för att stärka sin närvaro i Baltikum så får Rysslands politiska och militära ledning ännu ett argument för att Ryssland ringas in av fiender och därför behöver en stark ledare och en stark armé som får mer resurser.

Läs mera:

Svenska Yle i Litauen – stor oro snarare än rädsla nära gränsen

Militärövningen Zapad pågår bokstavligen i Litauens grannskap, både i ryska Kaliningrad i sydväst och Vitryssland i öst. Rädslan för att Zapad ska användas som täckmantel för en invasion är liten. Däremot är oron för provokationer påtaglig.