Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: 10 000 gymnaster samlas i Åbo nästa år

Amos fäller sig ner från pyramiden av Pyramidgubbarfrån
Gymnaestradan samlade 20 000 gymnaster i Helsingfors för två år sedan. Amos fäller sig ner från pyramiden av Pyramidgubbarfrån Bild: C.Wunsch/YLE amos backlund

Redan nästa år arrangeras följande storevenemang inom gymnastiken i Finland. Det är då Åbo som kommer att står värd för Suomi Gymnaestrada den 7 till 10 juni.

När vi på finlandssvensk håll ordnar FSG-festival vart fjärde år, senast i Kristinestad 2016 samlade vi ihop ca 1 300 gymnaster.

World Gymnaestrada som ordnades i Helsingfors sommaren 2015 samlade ca 20 000 gymnaster från drygt 50 länder. I Åbo kommer uppskattningsvis 10 000 gymnaster att samlas för att tillsammans njuta av gymnastiken.

I Suomi Gymnaestrada, som är Finlands Gymnastikförbunds storevenemang kan man delta på olika sätt: som gymnast, som frivillig eller som åskådare. Efter nästa år är tanken att evenemanget skall ordnas med fyra års intervaller.

Digert programutbud

Gymnasterna kan välja mellan flera program att delta i. Man kan delta i massprogram på Paavo Nurmi Stadion, i föreningars uppvisningsprogram på Åbo stadsteater eller i halluppvisningar på Marli Areena, i föreningars program på utescener, i Lumo-finalen i dansant gymnastik, eller tävla under Voimistelupäivät i alla gymnastikgrenar.

Programutbud finns för alla ålderskategorier och alla färdigheter.

Nu gäller det inom föreningarna att ganska snart bestämma sig för på vilket sätt man vill delta.

Föreningarnas preliminära anmälningar ska vara inne redan den 15 oktober, men de slutliga anmälningarna först den 31 januari.

För att kunna arrangera ett storevenemang krävs det även en stor grupp frivilliga. Folk behövs som speakers, gruppledare, till byggteam, i dekorationsteam, i kundbetjäningen, till transporter och många andra funktioner.

Dräkterna återanvänds

För publiken finns det mycket färgprakt och skicklighet att skåda under dagarna.

Nu är det alltså dags att börja förbereda sig för sitt deltagande i Suomi Gymnaestrada 2018.

De massprogram och de dräkter som används där kommer att användas också under World Gymnaestrada i Dornbirn i Österrike sommaren 2019.

Baba Åkerberg
Finlands Svenska Gymnastikförbund
Verksamhetsledare

Läs också

Nyligen publicerat - Sport