Hoppa till huvudinnehåll

Galna dagar på Berghälls bibliotek – låna länge, ta gratis

berghälls bibliotek i helsingfors
Nedre våningen i Berghälls bibliotek kommer att renoveras grundligt. berghälls bibliotek i helsingfors Bild: YLE/Tobias Silvander berghälls bibliotek

Berghälls bibliotek i Helsingfors ska snart hålla stängt i fyra månader på grund av renovering. Under den sista veckan som biblioteket håller öppet kan man ännu låna böcker - och lämna tillbaka dem om några månader.

Orsaken till att biblioteket stänger är att den första våningen ska renoveras och göras mera anpassad för kundernas behov. Också hissarna och toaletterna kommer att renoveras grundligt.

- Fast renoveringen strax ska börja är många saker ännu öppna. Planeringen lever ännu, berättar biblioteksfunktionär Anne Yli-Marttila.

Biblioteksfunktionär Anne Yli-Marttila i Berghälls bibliotek, i bakgrunden bokhyllår och biblioteksbesökare.
Ännu den här veckan kan man låna böcker på Berghälls bibliotek, bland annat av biblioteksfunktionär Anne Yli-Marttila. Biblioteksfunktionär Anne Yli-Marttila i Berghälls bibliotek, i bakgrunden bokhyllår och biblioteksbesökare. Bild: Yle/ Karin Filén berghälls bibliotek

Hon säger ändå att det antagligen kommer att bli rymligare på den nedre våningen. En del böcker flyttas upp till andra våningen, och biblioteket gör sig också av med den stora maskinen där kunderna returnerar böcker. Biblioteket får en mindre och smidigare i stället.

Vill ha mindre att packa ner

Under den här sista veckan som biblioteket håller öppet kan man ännu låna böcker - och lämna tillbaka dem först om några månader. Förfallodagen är den 8 februari. Det gäller också bestsellers som vanligtvis har två veckors lånetid, och dessutom DVD:er och Bluray-skivor.

Böcker
Låna en hel hög med böcker så blir bibliotekarierna glada! Böcker Bild: YLE/Chanette Härus böcker,Stapel

Om man börjar tycka att materialet man lånat bara samlar damm där hemma kan man givetvis också returnera det till vilket Helmet-bibliotek som helst.

Också de avskrivna böckerna som vanligtvis kostar 50 cent ska ut. De är nu gratis.

Biblioteket vill alltså bli av med så många böcker som möjligt för att ha mindre att packa ner under renoveringen? Yli-Marttila ler.

- Precis, så är det nog.

Stamkunderna sörjer

Det är många kunder som är ledsna över att biblioteket kommer att hålla stängt så pass länge. Anne Yli-Marttila berättar att stamkunderna mest består av åldringar och arbetslösa, och också studerande. Det finns ju flera gymnasier i närheten.

- Det är många som har frågat vad de ska göra nu, att de ju brukar gå här varje dag.

Hon brukar då påminna dem om de andra närliggande biblioteken.

- Vallgårds bibliotek och Bibliotek 10 är de som jag brukar tipsa om.

Berghälls bibliotek stängs för renovering 18.9. Planen är att öppna igen i februari.

berghälls bibliotek
Öppnar igen i februari. berghälls bibliotek Bild: YLE/Tobias Silvander berghälls bibliotek