Hoppa till huvudinnehåll

Ingen lösen betalades för finländaren som frigavs i Afghanistan

Juha Savolainen och Thomas Elfgren under ett presstillfälle. Timo Soini är live på en skärm i bakgrunden.
Timo Soini deltog i presstillfället från Washington genom video. I Finland talade direktör Juha Savolainen och Thomas Elfgren från Centralkriminalpolisen. Juha Savolainen och Thomas Elfgren under ett presstillfälle. Timo Soini är live på en skärm i bakgrunden. Bild: Lehtikuva Timo Soini,Thomas Elfgren,Juha Savolainen

Finländaren som kidnappades i Afghanistan frigavs tidigt på torsdag morgon finsk tid. Hon befinner sig nu på en säker plats, och med tanke på omständigheterna mår hon bra.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) som deltog i Utrikesministeriets presstillfälle från Washington DC berättade att Finland inte har betalat en lösensumma för att personen skulle friges.

- Finland har inte betalat en lösensumma, och kommer aldrig att göra det, konstaterade Soini.

Ifall man skulle betala lösen för kidnappade skulle det uppmana till flera kidnappningar menade Soini under sitt anförande.

Centralkriminalpolisen fortsätter undersöka ärendet

Det är ännu oklart när kvinnan kan åka hem från Kabul. Hon ska genomgå en läkarundersökning innan hon kan åka hem.

Kvinnans anhöriga har informerats om att hon är i säkerhet. De har begärt att bli lämnade i fred då offret kommer hem.

Ärendet går vidare under centralkriminalpolisens ledning i Finland. Deras uppgift kommer under förundersökningen främst att vara att stöda myndigheterna i Afghanistan. Förövarna är fortfarande på fri fot.

Läs mera:

Den finländska kvinna som var kidnappad i Afghanistan har frigetts

Den finländska kvinna som kidnappades i Afghanistan för en tid sedan är på fri fot och i säkerhet, meddelar Utrikesministeriet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes