Hoppa till huvudinnehåll

KSML: Kyrkan ska betala skatt för nattvardsvinet

Gammalt kyrkotak
Gammalt kyrkotak Bild: Yle/Jeanette Winberg Pyttis,sommar,kyrka,tjära,kristendom,gammalt kyrkotak

I regeringens förslag till ny alkohollag befrias nattvardsvinet inte längre från skatt, rapporterar tidningen Keskisuomalainen. Förändringen blir dyr för församlingarna, enligt Kyrkostyrelsen.

Det är EU-lagstiftningen som är orsaken till att nattvardsvinet ska beskattas. Det finns inga grunder för att befria vinet från skatt i EU-lagstiftningen.

Enligt Finansministeriet finns inget nationellt spelrum i EU-lagarna. Nattvardsvinet beskattas redan i de övriga Nordiska länderna.

"Det är bort från diakonin och ungdomsarbetet"

För den evangelisk-lutherska kyrkan blir skatten dyr. Den skulle innebära att en extra utgift på ungefär 160 000 euro för de evangelisk-lutherska församlingarna.

Det här är bort från kyrkans diakoni- och ungdomsarbete enligt Kyrkostyrelsen som har motsatt sig förslaget.

"Accisfria är också viner och mellanprodukter som en evangelisk-luthersk eller ortodox församling eller ett enligt religionsfrihetslagen registrerat religiöst samfund använder som nattvardsvin" står det i den nuvarande alkohollagen.

Skattemyndigheterna har ansett att den nuvarande lagen är problematisk, eftersom de har tvingats ta ställning till olika religiösa gruppers nattvardstraditioner.

Statsrådet behandlar den nya alkohollagen på torsdagen. I slutändan är det riksdagen som godkänner lagförändringen.

Läs mera:

Närbild på bruna glasölflaskor med mässingsfärgade kapsyler.

Alkohollagen på agendan igen - fortfarande öppet om starköl får säljas i butiker

Regeringen kommer att ta ställning till den nya alkohollagen vid sitt sammanträde i dag. Den stora frågan är hur det ska gå för försäljningen av starköl i matbutiker.

Läs också

 • Språkkonflikt inom församlingarna i Borgå

  De finska och de svenska ofta oense i fastighetsfrågor.

  Förslaget att sälja svenska församlingshemmet i Borgå fick språkkonflikten inom samfälligheten att blossa upp igen. "I bakgrunden var det att det svenska ska bort", säger Ingolf Lindén.

 • Långt över 100 döda efter kraftigt skalv i Mexiko

  Uppemot 50 hus rasade samman enbart i Mexico City.

  Den officiella dödssiffran efter jordbävningen i centrala Mexiko har stigit till 149. Den befaras stiga betydligt. Räddningsarbetare och frivilliga gräver frenetiskt efter överlevande i kollapsade byggnader.

 • Vart går dina skattepengar egentligen?

  Vad kostar undervisning och hälsovård för samhället?

  Våra skatter är en outsinlig källa för missnöje. Vad får man riktigt för alla skatter man betalar? Till exempel skolgång som är gratis för eleven men kostar närmare 9000 euro per år för samhället.

Nyligen publicerat - Inrikes