Hoppa till huvudinnehåll

Nytt modernt serviceboende i Närpes ska vårda till livets slut

Fasaden av det nya serviceboendet Villa Holger i Närpes.
Fasaden av det nya serviceboendet Villa Holger i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,intensifierat serviceboende,villa holger

Byggandet av det effektiverade serviceboendet vid Närpes vård- och servicecenter är på slutrakan. I slutet av november ska Villa Rosa och Villa Holger stå klara.

Första skedet av byggandet av Närpes vård- och servicecenter är nästan klart. Två flyglar, Villa Rosa och Villa Holger, har byggts i anslutning till hälsocentralen och Fridahemmet.

Ingången till det nya serviceboendet i Närpes.
Villa Holger. Ingången till det nya serviceboendet i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson intensifierat serviceboende,Närpes,Österbotten,villa holger

Det effektiverade serviceboendet kommer att ha sammanlagt 28 klientrum, 14 i vardera enhet.

Rummen är anpassade så att man kan bo två personer i samma rum. Men tanken är ändå att ett klientrum ska inhysa en klient.

Doris Bäck i ett av de blivande klientrummen i Villa Holger. Bakom henne hänger ledningar från taket och en byggställning är uppställd.
Doris Bäck. Doris Bäck i ett av de blivande klientrummen i Villa Holger. Bakom henne hänger ledningar från taket och en byggställning är uppställd. Bild: Yle/Juho Karlsson intensifierat serviceboende,Närpes,Österbotten,doris bäck

I byggandet av serviceboendet har man tänkt modernt och innovativt. Till exempel har man använt sig av antibakteriella material och det finns justerbara tvättfat i badrummen.

- Vi är nöjda. Vi har fått påverka och vara med hela vägen. Det kommer säkert att bli riktigt bra, säger Doris Bäck, ansvarig vårdare på Efraim/Alina serviceboende i Närpes.

- Vi har försökt anpassa det så att vi kan vårda till livets slut, så att vi inte behöver planera om någonting.

En man står intill en byggställning och målar väggar inne i ett hus.
Villa Holger byggs som bäst. En man står intill en byggställning och målar väggar inne i ett hus. Bild: Yle/Juho Karlsson intensifierat serviceboende,Närpes,Österbotten,byggarbete

Ska bli hemlikt

Klientrummen kommer i stort sett att möbleras endast med en sjukhussäng. Sedan får klienterna själva bestämma hur de vill bo.

- Det ska inte bli som en anstalt, det ska vara deras hem. Klienterna kan möblera sina egna rum och ta med sina egna grejer, säger Bäck.

Projektet har kostat kring fyra miljoner euro och nästa år kan de första klienterna flytta in.

Första skedet av ett stort projekt

Efter att det nya serviceboendet är färdigt kommer staden att ta itu med resten av hälsovårdscentralen i Närpes.

- Husen är byggda på 1950- och 1970-talen och ingenting har egentligen gjorts åt husen, så det är nog på sin plats att det börjar hända något. De har levt sin tid, säger tekniska direktören Edd Grahn.

Tekniska direktören Edd Grahn står inne i vad som kommer att bli samlingsrummet i Villa Rosa.
Edd Grahn i samlingsrummet i villa Rosa. Tekniska direktören Edd Grahn står inne i vad som kommer att bli samlingsrummet i Villa Rosa. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,intensifierat serviceboende,edd grahn

På tisdag godkände stadsstyrelsen skissritningarna för renoverandet och byggandet av bäddavdelningen samt källarutrymmena vid hälsovårdscentralen.

- Bäddavdelningen ska totalsaneras. Det är ett gammalt hus från 1950-talet och delvis blir det rivning av en flygel och så blir det lite tillbyggnad. HVC-källaren har lidit av fuktskador, så där blir det att sanera ytorna och få bort all fukt.

Edd Grahn står intill huvudingången till det nya serviceboendet i Närpes.
Edd Grahn vid villa Rosa. Edd Grahn står intill huvudingången till det nya serviceboendet i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,intensifierat serviceboende,villa rosa

Renoveringen kommer att inledas efter årsskiftet och allt ska stå färdigt i slutet av 2019. Medan bäddavdelningen renoveras kommer avdelningen temporärt att flyttas till Villa Holger.

Villa Rosas första klienter kommer i sin tur från serviceboendet Alina, som också ska renoveras under nästa år.

Läs också