Hoppa till huvudinnehåll

Oker-Blom kan börja jobba som stadsdirektör senast om tre månader

Jan D. Oker-Blom
Jan D. Oker-Blom är 42 år gammal och från Helsingfors. Jan D. Oker-Blom Bild: Yle jan oker-blom

Lovisas nya stadsdirektör Jan D. Oker-Blom vill börja jobba i Lovisa så snabbt som möjligt. Han vill hjälpa Lovisa växa både med tanke på ekonomi och invånarantal.

Lovisas stadsfullmäktige har valt Jan D. Oker-Blom till ny stadsdirektör med klar majoritet redan i den första omgången. Han fick 22 av 35 röster.

- Det känns riktigt bra och jag tackar för förtroendet, säger Oker-Blom genast på torsdag morgon.

Han säger att han fick en del positiva signaler under processens gång, men tog inte resultatet för givet eftersom vad som helst kan hända i sådana sammanhang.

"Tjänstemän ska verkställa de förtroendevaldas riktlinjer"

Oker-Blom kommer till Lovisa i en situation där den tidigare stadsdirektören avgick efter en förtroendekris. Han tror inte det ska bli ett problem för honom.

- Jag känner väl till hur en kommun fungerar eftersom jag själv har varit förtroendevald. Därför tror jag att jag har goda förutsättningar för att inte göra misstag. Jag tycker det är helt klart att de förtroendevalda drar upp riktlinjerna och tjänstemännen har som uppgift att verkställa dem.

Den nya stadsdirektören anser att Lovisa inte får krympa mera. Han skulle gärna se att staden växer eller åtminstone stannar på det invånarantal som den har idag.

- Om staden krymper blir det mycket svårt att få andra sektorer att växa. Det är det jag vill titta på först.

Bostäder och småföretag

Det finns några konkreta saker han tror kan hjälpa till med att förverkliga hans vision.

- Vi ska satsa på bostadsproduktion och bostadsmarknaden, samt på arbetsplatser, speciellt inom nya och befintliga småföretag, säger Oker-Blom.

Så snabbt som möjligt till Lovisa

Oker-Blom har en uppsägningstid på tre månader på sitt nuvarande jobb. Det betyder att han senast i december kan börja på sitt nya jobb som stadsdirektör.

Han tänker inte vänta och se om någon överklagar valet. Målet är istället att om möjligt börja jobba i Lovisa redan tidigare än om tre månader, så snabbt hans nuvarande chef har hittat en ersättare för honom.

- Tanken är att flyttlasset går till Lovisa på det här årets sida.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland