Hoppa till huvudinnehåll

Rysk general: Ingen orsak att vara rädd för Zapad

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och president Vladimir Putin (till höger) följer med Zapad-övningen i Kaliningrad-regionen 26.9.2013.
Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och president Vladimir Putin (till höger) följer med Zapad-övningen i Kaliningrad-regionen 26.9.2013. Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och president Vladimir Putin (till höger) följer med Zapad-övningen i Kaliningrad-regionen 26.9.2013. Bild: EPA/ALEXEY DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Ryssland,manövrer,Zapad,militärövning

I dag inleder Ryssland krigsövningen Zapad vid gränsen till Baltikum. Ryska generaler tillbakavisar alla beskyllningar om att Ryssland skulle mörka omfattningen och syftet med manövern.

– Antalet soldater som deltar i manövern strider inte mot det så kallade Wien-avtalet, sa general Andrej Kartapolov i en intervju igår för det ryska försvarsministeriets tidning Krasnaja Zvezda.

Kartapolov är chef för Rysslands västra militärdistrikt.

Enligt ryska försvarsministeriet deltar 13 000 soldater, 10 fartyg, 70 flygplan, 250 stridsvagnar samt artilleri. I övningen deltar även en enhet som arbetar med propaganda.

Ifall fler än 13 000 soldater deltar i en krigsövning har internationella observatörer rätt att övervaka den.

Enligt general Kartapolov stämmer inte de uppgifter som Tysklands, Estlands och Finlands försvarsministrar lagt fram om att 100 000 soldater skulle delta i manövern.

– Det här är åsikter som bara har kastats fram utan bevis, menade general Kartapolov.

I samma mening konstaterade generalen dock att ryska armén som bäst avslutar sommarutbildningen och att alla enheter i nordvästra distriktet därför är ute på fältet i olika manövrar.

Planerade dimridåer

Ryska armén har troligtvis delat in storövningen i olika etapper och geografiska regioner för att tänja på de internationella överenskommelserna.

Övningen Zapad arrangeras vartannat år, och tidigare år har antalet deltagare alltid varit större än det som uppgetts från officiellt håll.

Ifall fler än 13 000 soldater deltar i en krigsövning har internationella observatörer rätt att övervaka den.

Zapad handlar inte om anfall utan enbart om att koordinera vårt försvar.― Det ryska försvarsministeriet

Flera länder har kritiserat Ryssland för att inte informera tillräckligt om övningen. En manöver som pågår främst i Vitryssland och som har skapat stor oro särskilt i de baltiska länderna.

Även här viftar de ryska generalerna bort kritiken.

– Zapad handlar inte om anfall utan enbart om att koordinera vårt försvar och vi har bjudit in alla militära attachéer som är ackrediterade i Ryssland, meddelade försvarsministeriet.

Begränsad insyn

Observatörernas inbjudan gäller dock inte för hela övningen som pågår fram till den 20 september, utan enbart för finalen som brukar vara en ren uppvisning där också president Vladimir Putin har för vana att delta.

Vitryssland har valt en annan politik och bjudit in observatörer från grannländerna, samt Norge och Sverige.

Även Nato har tre personer på plats.

Enligt ryska armén går övningens scenario ut på att bekämpa extremistiska grupper som har lyckats ockupera ett område i ett vänligt sinnat grannland.

Terroristerna försörjs via hav och luft med både vapen och utrustning

Läs mera:

Spänd väntan och beskyllningar inför krigsövningar i Östersjön

Östersjön är under nästan hela september månad skådeplats för stora militärövningar, där också Finland deltar. Aurora 17 är den största försvarsövningen i Sverige på över 20 år och sammanfaller med den ryska storövningen Zapad.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes