Hoppa till huvudinnehåll

SDP-politiker i Helsingfors dömd för ordnande av olaglig inresa - dolde brottet för partiet

Bild på kampanjballonger med SDP motiv
Den dömda har ställt upp för SDP i flera val och är nu suppleant i Helsingforsfullmäktige. Bild på kampanjballonger med SDP motiv Bild: Ismo Pekkarinen / All Over Press sdp,Finlands Socialdemokratiska Parti

En SDP-politiker, som är suppleant i Helsingforsfullmäktige, dömdes i måndags för ordnande av olaglig inresa. Politikern hjälpte en person, som saknade visum, uppehållstillstånd och hade en annan persons pass, att ta sig in i Finland. SDP fick reda på åtalet av Yle Huvudstadsregionen i våras, och personen fick därför inga platser i nämnder eller sektioner.

Helsingfors tingsrätt dömde politikern till 40 dagsböter, vilket för dennes del betyder 640 euro.

- Personen fick inga förtroendeplatser eftersom hen inte hade berättat om brottsutredningen för partiet, säger Hanna Isbom, tidigare verksamhetsledare vid SDP:s lokalavdelning i Helsingfors.

Normalt får en suppleant plats i någon nämnd, sektion eller annat organ.

Har ställt upp för SDP också i tidigare val

Hanna Isbom, som ännu i våras var verksamhetsledare, fick reda på brottsutredningen i samband med Yle Huvudstadsregionens nyhet i april. Nyheten var en del av en granskning av dömda och åtalade kommunalvalskandidater. Åtalet mot politikern väcktes redan i oktober i fjol, medan SDP godkände personen som kommunalvalskandidat i november.

Personen har också tidigare ställt upp i val för SDP.

Nya verksamhetsledaren Laura Ylitalo säger att distriktsstyrelsen nu måste ta ställning till hur partiet förhåller sig till domen och om personen kan få en förtroendepost under den här fullmäktigeperioden. Hon konstaterar ändå att största delen av posterna redan är utdelade.

Tingsrättens dom har inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till hovrätten.

Var medveten om den olagliga inresan på förhand

I domen framkommer att SDP-politikern varit medveten om arrangemanget med att låta sin partners syster resa in i Finland med sin partners pass. Enligt tingsrätten har partnern meddelat om arrangemangen omkring en månad innan inresan skedde. Systern har varken haft visum, uppehållstillstånd i Finland eller andra resedokument.

Resan gick från Etiopien via Stockholm till Helsingfors. Systern uppger enligt domen att hon kom till Finland av hälsoskäl.

Polisanmälde själv saken tio månader senare

SDP-politikern polisanmälde själv den olagliga inresan, men anmälan gjordes först tio månader efter att brottet hade ägt rum. Denne har förklarat det med att polisen först hänvisat till Migrationsverket, men rätten finner inte den förklaringen trovärdig.

Enligt lagen uppfylls inte brottsbenämningen ordnande av olaglig inresa om det finns humanitära skäl, nära familjeförhållanden eller om utlänningens hemland inte anses vara säkert. Enligt tingsrätten finns ändå inga sådana skäl i det här fallet och personen kan därför dömas.

Brottet skedde i juni 2012.

Läs också

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen