Hoppa till huvudinnehåll

Stormen Sebastian krävde tre dödsoffer i Tyskland

Barn kämpar sig fram mot vinden på stranden i Norddeich.
Vindstyrkan var som kraftigast vid Nordsjökusten. Barn kämpar sig fram mot vinden på stranden i Norddeich. Bild: EPA-EFE/DAVID HECKER Tyskland,storm

Tre människor har dött i ett kraftigt oväder i Tyskland. Stormen Sebastian härjade i Tysklands norra och västra delar på onsdagen och fortsatte sedan till östra Tyskland och till Polen.

Stormen drabbade norra Tyskland värst. Där uppmättes som mest vindar på 36 meter per sekund. Räddningsverken i norra Tyskland var på onsdagskvällen fullt sysselsatta med räddningsuppgifter.

Bara i området Ostfriesland vid Nordsjön fick brandkåren över 400 larm som handlade om stormen.

Två av det tre dödsolyckorna skedde också i den norra delen av landet. En fotgängare i Hamburg träffades av en byggnadsställning som lossnade från sjunde våningen vid ett bygge. I samma stad sveptes också en rullstolsbunden man ned i floden Elbe och drunknade trots en massiv räddningsoperation.

I Brilon i västra Tyskland dog en skogsarbetande man under ett träd som knäcktes och välte över honom.

Nordsjökusten är översvämmad till följd av stormen Sebastian.
Nordsjökusten är översvämmad till följd av stormen Sebastian. Bild: EPA-EFE/DAVID HECKER storm,Nordsjön

Invånare på många håll i Tyskland har uppmanats att stanna inomhus i skydd för stormen medan myndigheterna försöker reparera de omfattande elavbrotten och befria vägarna från träd som fallit över dem och hindrar trafiken.

Längs kusten har stormen orsakat översvämningar. Både tåg- och färjetrafik har ställts in på flera orter.

Storm också i Skåne

Också södra Sverige drabbades av kraftiga vindar sent på onsdagskvällen. Under några timmar under natten till torsdagen var Öresundsbron helt stängd för trafik i båda riktningarna. Bilister med vindkänsliga fordon varnas fortfarande för att köra över bron.

Tågtrafiken i Skåne kommer att vara avstängd ända fram till sent på eftermiddagen eftersom det finns risk för att träd faller över tågbanorna. Båttrafik från Sverige till både Polen och Tyskland har stängts av.

Det har regnat kraftigt i samband med stormen. Flera trafikolyckor skedde på onsdagen på vägarna i södra Sverige och polisen säger att de kan ha orsakats av regnet.

Källor: Deutsche Welle, Sveriges radio, AFP

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Utrikes