Hoppa till huvudinnehåll

SVT-chef misstänks ha försökt köpa sex av barn

SVT
En chef på Sveriges Television misstänks för att ha försökt köpa sex av en 14-åring. SVT Bild: Wikimedia Commons/Holger.Ellgaard sveriges television

En chef på Sveriges Television försökte på nätet köpa sex av vad han trodde var en 14-årig flicka, skriver Expressen. SVT har inlett en internutredning för att ta reda på vad som har hänt.

Chefen erbjöd flickan totalt 9 000 kronor (cirka 1 000 euro) för att få ta hennes oskuld när hon fyllt 15 år - ovetande om att det egentligen var en reporter på Expressen han chattade med. När mannen senare konfronterades av reportern hävdade han att syftet var att rädda flickan.

- Det har aldrig varit en fråga om att köpa sex, säger SVT-chefen till Expressen.

I meddelandetråden som Expressen återger framstår det dock som att han ska ge flickan pengar för att "ta den" när de skriver om hennes oskuld.

"Mycket allvarligt"

SVT:s HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala har inlett en utredning med anledning av Expressens nyhet.

- Vi tar det här på största allvar. Skulle de här uppgifterna visa sig stämma är det mycket allvarligt, säger hon till SVT Nyheter.

Den utpekade SVT-chefen kom i kontakt med reportern, som utgav sig för att vara en 14-årig flicka, på en sajt för "sugar dating" - ett koncept som går ut på att män ska träffa kvinnor de kan "skämma bort". Enligt bland annat polisen lockas dock många pojkar och flickor till prostitution med falska förespeglingar via sajter för "sugar dating".

"Förklädd prostitution"

Sajterna friskriver sig från ansvar och förnekar att det skulle handla om prostitution, enligt polisen, som därför vill gå ut och berätta om företeelsen.

- Vi kan tydligt se att det rör sig om förklädd prostitution, säger Simon Häggström, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens nationella operativa avdelning (Noa), till polisen.se.

- Sedan vi på allvar började övervaka och kontrollera dessa sajter har vi kommit i kontakt med pojkar och flickor som varit så unga som 13 år när de debuterat på dessa sidor.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes