Hoppa till huvudinnehåll

SVT-chef misstänks ha försökt köpa sex av barn

SVT
En chef på Sveriges Television misstänks för att ha försökt köpa sex av en 14-åring. SVT Bild: Wikimedia Commons/Holger.Ellgaard sveriges television

En chef på Sveriges Television försökte på nätet köpa sex av vad han trodde var en 14-årig flicka, skriver Expressen. SVT har inlett en internutredning för att ta reda på vad som har hänt.

Chefen erbjöd flickan totalt 9 000 kronor (cirka 1 000 euro) för att få ta hennes oskuld när hon fyllt 15 år - ovetande om att det egentligen var en reporter på Expressen han chattade med. När mannen senare konfronterades av reportern hävdade han att syftet var att rädda flickan.

- Det har aldrig varit en fråga om att köpa sex, säger SVT-chefen till Expressen.

I meddelandetråden som Expressen återger framstår det dock som att han ska ge flickan pengar för att "ta den" när de skriver om hennes oskuld.

"Mycket allvarligt"

SVT:s HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala har inlett en utredning med anledning av Expressens nyhet.

- Vi tar det här på största allvar. Skulle de här uppgifterna visa sig stämma är det mycket allvarligt, säger hon till SVT Nyheter.

Den utpekade SVT-chefen kom i kontakt med reportern, som utgav sig för att vara en 14-årig flicka, på en sajt för "sugar dating" - ett koncept som går ut på att män ska träffa kvinnor de kan "skämma bort". Enligt bland annat polisen lockas dock många pojkar och flickor till prostitution med falska förespeglingar via sajter för "sugar dating".

"Förklädd prostitution"

Sajterna friskriver sig från ansvar och förnekar att det skulle handla om prostitution, enligt polisen, som därför vill gå ut och berätta om företeelsen.

- Vi kan tydligt se att det rör sig om förklädd prostitution, säger Simon Häggström, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens nationella operativa avdelning (Noa), till polisen.se.

- Sedan vi på allvar började övervaka och kontrollera dessa sajter har vi kommit i kontakt med pojkar och flickor som varit så unga som 13 år när de debuterat på dessa sidor.

  • Internationell konstnär skapar stor konst i Vasa

    Ricky Lee Gordon vill sprida glädje med sin muralmålning.

    En tidigare färglös och tråkig höghusvägg i Vasa pryds från och med denna vecka av ett storslaget bergslandskap. Det är den internationellt kända konstnären Ricky Lee Gordon som skapar en muralmålning inom ramen för gatukonstfestivalen UPEA17.

  • Nextjet: Vi har fått ordning på ekonomin

    Anser inte att man bryter mot marknadsföringslagen.

    Flygbolaget Nextjet anser inte att företaget bryter mot marknadsföringslagen. Dessutom är finanserna nu i ordning och flygbolaget har ansökt om permanent transporttillstånd säger Robert Allard på Nextjet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes