Hoppa till huvudinnehåll

Terveystalo ska börsnoteras

Terveystalos logga från All Over Press.
Terveystalo vill in på börsen. Terveystalos logga från All Over Press. Bild: All Over Press terveystalo,Suomen Terveystalo,Laura Räty

Terveystalo planerar en listningsemission och att sätta in sina aktier på Helsingforsbörsens börslista.

Enligt bolagets vd Yrjö Närhinen blir efterfrågan på hälsovårdstjänster bara större och Finland är en stor, lockande och växande marknad för hälsovårdstjänster.

- Terveystalo vill vidareutveckla det finska hälsovårdssystemet och hälsovårdsservicen från ett samhälleligt perspektiv. Den planlagda listningsemissionen skulle bredda vår ägarbas och göra det möjligt för oss att eftersträva de här tillväxtmöjligheterna, säger Närhinen i ett pressmeddelande.

Enligt Närhinen är börsnoteringen viktig också för att företaget ska nå målsättningarna för social- och hälsovårdsreformen.

- Vi måste förlita oss på lösningar från både den privata och den offentliga sektorn för att nå reformens målsättningar, säger Närhinen.

Enligt bolaget finns det också andra fördelar med börsnoteringen: Man förväntar sig att allmänhetens intresse ska växa samt att Terveystalo ska bli mer känt bland investerare, businesspartners och kunder.

Ska samla in 100 miljoner euro

Den planerade listningsemissionen förväntas bestå både av aktieförsäljning, där vissa aktieägare säljer sina aktier, samt av aktieemission där bolaget spjälkar ut nya aktier.

I samband med listningsemissionen är målet att via aktieemission samla ihop cirka 100 miljoner euro. Från den summan drar man sedan av aktieemissionens kostnader.

Fyra institutioner har lovat bli ankarinvesterare i listningsemissionen. De är Ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma, Hartwall Capital Oy Ab, Rettig Group Oy Ab och Ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget Elo.

År 2016 hade Terveystalo ungefär en miljon privatkunder och omkring 2,7 miljoner läkarbesök. Enligt bolaget motsvarar det 12 procent av alla läkarbesök i Finland. Terveystalo har 180 verksamhetsställen.

Under det senaste året har Terveystalo vuxit efter att bland annat Diacor slogs ihop med bolaget. Förra året hade Terveystalo en omsättning på cirka 710 miljoner euro.

Terveystalo gick ur börsen år 2009 då ett kapitalinvesteringsbolag fick i sin ägo 97,7 procent av bolagets aktier och röster.

Texten baserar sig på Yles finskspråkiga artikel.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes