Hoppa till huvudinnehåll

Tjänsteman: Grynen vid Hangöstränder är ett kemikalieutsläpp

Gryn som liknar grynost vid en strand.
Gryn som liknar grynost vid en strand. Bild: Ville Wahteristo Hangö,Västnyland,Gryn,Ryssholmen (del av en ö),täktom

De vita grynen vid Ryssholmen i Täktom är någon form av kemikalieutsläpp säger t.f. miljövårdschefen Ville Wahteristo. Nu utreder forskare vilken kemikalie det handlar om.

- Det finns miljoner och åter miljoner kemikalier i världen. Det är också orsaken till att det kommer att ta några veckor innan vi får analysresultaten, säger Wahteristo.

Analysresultaten väntas vara färdiga först i november, men Wahteristo lovar att försöka påskynda analysen.

Hälsomyndigheterna antar att grynen inte är akut farliga för hälsan.

- Säker kan man ändå inte vara förrän vi exakt vet vad det är för ämne.

Ville Wahteristo
T.f. miljöchefen Ville Wahteristo har aldrig tidigare stött på motsvarande gryn i naturen. Ville Wahteristo Bild: Veronica Montén Hangö,Västnyland,tf miljövårdschef

Miljömyndigheterna meddelade i går (13.9) om grynen vid Ryssholmen i Täktom. Efter meddelandet kom det fram att likadana gryn också finns vid Slaktis badstrand norr om Tulludden.

- Det som är väldigt intressant är att grynen vid Slaktis badstrand var i genomsnitt mindre än de som fanns vid Ryssholmen.

Det verkar också klart att grynen kommer från havet.

- Jag har rett ut möjliga utsläpp från land eller avloppsvatten. Hittills har jag kunnat utesluta alla landbaserade källor jag kommit på.

Rör inte

Wahteristo uppmanar folk att för säkerhets skull inte röra vid grynen eftersom det ännu inte finns uppgifter som vad det rör sig om för ämne.

Läs mera:

Något som liknar grynost har flutit i land i Täktom i Hangö

Vita gryn har flutit i land vid Ryssholmen i Täktom. Grynen liknar grynost och verkar inte omedelbart vara hälsofarliga, meddelar hälsomyndigheterna.

Läs också