Hoppa till huvudinnehåll

Trafiksäkerhetschef i Egentliga Finland vill utöka jakten på hjortdjur

Vitsvanshjort i högt gräs
Vitsvanshjort i högt gräs. Vitsvanshjort i högt gräs Bild: Robesus Inc. vitsvanshjort

Antalet vitsvanshjortar i Egentliga Finland har ökat kraftigt det senaste decenniet. För tillfället beräknas det finnas över 20 000 hjortar i regionen. Vilket är dubbelt så många som för tio år sedan.

Det här har i sin tur också ökat antalet trafikolyckor där hjortdjur är inblandade. Årligen sker över 1 600 sådana olyckor i Finland.

NTM-centralens trafiksäkerhetsingenjör Jaakko Klang menar att det bästa sättet att öka trafiksäkerheten är att utöka jakten på hjortdjur.

Störst risk för att krocka med en hjort är vid riksväg 9 i Loimaatrakten.

Där kommer det nästa år att byggas ett viltstängsel på en sträcka på drygt tio kilometer. Uppförandet av det viltstängslet kostar en miljon euro.

 • Ingå säger nej tack kommunala slamtransporter

  Ingåpolitiker anser fastighetsägare ska få välja företag.

  Ingå ger inte upp kampen om slamtransporterna. Ingåpolitikerna i byggnads- och miljönämnden beslutade i går enhälligt att det inte behövs någon kommunal kontroll utan slambehållare och avskiljarbrunnar kan tömmas av företag som fastighetens ägare själv beställer.

 • Senapspicklad gurka

  Snabblagad läckerhet som står sig i veckor.

  Snabbpicklad gurka hör kylskåpet till, det ger fräschör till de flesta maträtter. Här har vi tillsatt kokta senapsfrön för lite extra smak.

 • Senapssås

  Utsökt till förslagsvis griskotletter.

  Gör din senapssås mild eller stark, men här är ett gott och enkelt basrecept på såsen som ger en härlig brytning till söta rotsaker och grillat kött.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland