Hoppa till huvudinnehåll

Trump och Demokraterna överens om att skydda "drömmarna"

Demokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer (till höger) träffade Donlad Trump i Vita huset tillsammans med vicepresident Mike Pence och  senatens republikanske ledare Mitch McConnell.
Demokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer (till höger) träffade Donlad Trump i Vita huset tillsammans med vicepresident Mike Pence och senatens republikanske ledare Mitch McConnell. Demokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer (till höger) träffade Donlad Trump i Vita huset tillsammans med vicepresident Mike Pence och senatens republikanske ledare Mitch McConnell. Bild: EPA-EFE/ALEX WONG Donald Trump,Charles Schumer,Nancy Pelosi,Mitch McConnell,Mike Pence

USA:s president Donald Trump och ledande demokrater har kommit överens om att skydda unga paperslösa invandrare från utvisning.

De ledande demokraterna i senaten och representanthuset åt middag med president Donald Trump i Vita huset, och bjöd efter det på en verklig överraskning.

Enligt kongressledarna Chuck Schumer och Nancy Pelosi kom man under middagen överens om att göra upp en plan som ska skydda de så kallade drömmarna som ingår i Daca-programmet.

Programmet, som infördes under Barack Obamas presidenttid, ger nästan 800 000 papperslösa invandrare som kommit till USA före sin 16:e födelsedag möjlighet att stanna i landet, arbeta lagligt och gå i skola.

De här immigranterna brukar kalla ”dreamers”, drömmare.

"Ingen mur"

Förutom att skydda drömmarna kom Trump och demokraterna överens om att arbeta på ett paket om säkerhet vid gränserna som inte innefattar den mur på gränsen mot Mexiko som Trump har utlovat, enligt Schumer och Pelosi.

Också Vita huset uppger att Daca-programmet och säkerheten vid gränserna diskuterades under middagen.

Enligt Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders kom man ändå inte överens om något vad gäller muren.

Hoppa över Twitterpostning

Trump ändrade sig?

Det är bara en dryg vecka sedan Trump meddelade att han kommer att riva upp Daca-programmet. Han gav då kongressen ett halvår att lagstifta om frågan.

De tvååriga uppehållstillstånden inom Daca skulle inte dras in direkt, men de skulle inte förnyas.

Trumps beslut ledde till hård kritik från såväl fackföreningschefer, företagsledare, religiösa grupperingar som demokraterna, och en del republikaner. En del delstater meddelade också att de ska stämma Trumpadministrationen på grund av beslutet.

Demonstration mot rivandet av Daca i USA.
Demonstration för drömmarna. Demonstration mot rivandet av Daca i USA. Bild: EPA/Alba Vigaray demonstration,Daca

Enligt The Washington Post verkar Trump ändå ha ändrat strategi. Han riktar nu blickarna mot Demokraterna, efter att ha misslyckats med att få Republikanerna på sin sida i försöken att skrota Barack Obamas hälsovårdsreform.

Den färska överenskommelsen om invandringen kan leda till problem för Trump inom det egna partiet, där majoriteten av kongressledamöterna vill skrota Daca-programmet.

Steve King, som är ledamot för republikanerna i representanthuset och driver en hård invandrarlinje, reagerade direkt.

Om den här överenskommelsen är sann är presidentens bas ”sprängd, förstörd, irreparabel, desillusionerad så det inte går att återställa. Inga löften är längre trovärdiga”, skriver King, en långvarig Trumpsupporter, enligt Washington Post.

Källor: Reuters, Washington Post, The Guardian, FNB

Läs också