Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals följde stadsdirektörsvalet i Lovisa via webben

Lovisa fullmäktiges möte via läsplatta 13.09.17
Cirka 3 100 personer följde Lovisa stadsfullmäktiges möte den 13 september via webben. Lovisa fullmäktiges möte via läsplatta 13.09.17 Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,iPad,Läsplatta,lovisa fullmäktige

Valet av ny stadsdirektör i Lovisa fick Lovisaborna att följa fullmäktigemötet via datorer, läsplattor och mobiltelefoner. Senast något väckte lika stort intresse var när fullmäktige behandlade skolnätsfrågan.

Det exakta antal som tittade på stadsfullmäktiges möte via den direkta videostreamen var 3 150.

Via de två Facebooksidor där Lovisa stads fullmäktigemöten visas följde drygt 2 000 personer med mötet och via You Tube cirka 1 100 personer.

- Det jag inte vet är hur länge personerna i fråga har tittat på sändningen. Men antalet tittare är klart fler än normalt, säger Arto Henriksson, som sköter webbsändningen av fullmäktiges sammanträden.

Strömmas över fyra kanaler

Henriksson vet sedan tidigare att de flesta inte följer med ett helt fullmäktigemöte, som ibland kan vara tre timmar långt.

- Jag antar att de flesta valde att bara följa med valet av ny stadsdirektör, säger Henriksson.

Lovisa stads fullmäktigemöten strömmas över totalt fyra kanaler - två YouTube-konton och två Facebook-konton.

- Vi vill med det här arrangemanget säkra att det ska gå att se hela fullmäktigemötet även om någon av de fyra kanalerna skulle krascha på grund av alltför många tittare, säger Henriksson.

Röstsedlar delas ut inför stadsdirektörsvalet i Lovisa
Många ville se när fullmäktigeledamöterna röstade. Röstsedlar delas ut inför stadsdirektörsvalet i Lovisa Bild: Yle/Carmela Walder stadsfullmäktigeledamöter,stadsfullmäktige,Lovisa,Svenska folkpartiet i Finland,Svenska folkpartiet Lovisa

Stora beslut drar tittare

Stadsfullmäktiges val av ny stadsdirektör är definitivt ett av de möten som har haft mest tittare via webben.

- Ett annat ärende som många tog del av direkt via webben var då fullmäktige skulle besluta om stadens skolnät. Då hade vi inte tillgång till Facebookkanalerna, men tittarna var trots det många, berättar Henriksson.

Händelserna kring Olavi Kalevas avgång i slutet av april samlade inte så många tittare.

- Det var sist och slutligen inte så dramatiskt. Situationen var snabbt över och tittarsiffrorna var därefter, säger Henriksson.

Många vill se valda delar senare

I normala fall, med mer rutinartade ärenden på agendan, följs Lovisa stads fullmäktigemöten av mellan 1 000 och 2 000 personer.

Eftersom videon från fullmäktigemötet sparas och ligger kvar på nätet, går många in också senare för att titta på valda delar ur mötet.

- I själva verket är de som tittar senare fler än de som följer med fullmäktigemötet direkt, säger Henriksson.

Lovisa stads nya stadsdirektör 13.09.17
Lovisa stads nya stadsdirektör 13.09.17 Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,iPad,Läsplatta,Jan D Oker-Blom,jan d. oker-blom

De som tar del av mötets händelser senare är bland annat sådana som inte har haft möjlighet att titta på direktsändningen, men också fullmäktigeledamöter som vill granska sin egen taltur.

- Det är inte varje decennium som fullmäktige behandlar frågor av det här slaget. Därför var det speciellt många som ville följa med röstningen direkt för att så snabbt som möjligt få veta vem Lovisa stads nya stadsdirektör är, säger Henriksson.

Läs också