Hoppa till huvudinnehåll

Utomhusförskolan i Kimito: Här får alla plats

Två flickor står på varsin sten och täljer.
Inka Nitovuori och Josefina Tenkama täljer gubbar men gillar också att äta blåbär och balansera på stockar i utomhusförskolan. Två flickor står på varsin sten och täljer. Bild: Yle/Monica Forssell utomhusförskolan i kimito

Nöjd personal och glada barn. Så kan man beskriva Kimitoöns utomhusförskola, ett år efter start. Men är barnen sjukare än andra barn eller har vargar, fästingar och ormar ställt till det för förskolan i skogen?

Kimitoöns kommun satsar på utomhuspedagogik och startade för ett år sedan ett projekt som går ut på utbilda daghemspersonal i hur verksamhet för barn kan ordnas utomhus. Samtidigt startade också Kimitoöns första och hittills enda utomhusförskola.

Barn och personal sitter vid en lägerplats.
I utomhusförskolan gör man samma saker som i en vanlig förskola, men man gör det utomhus. Barn och personal sitter vid en lägerplats. Bild: Yle/Monica Forssell utomhusförskolan i kimito

Förväntningarna på Kimitoöns första utomhusförskola var stora inför starten för ett år sedan och projektet fick beröm av föräldrar, barn och personal.

En del frågor väckte utomhusförskolan ändå också. Bland annat undrade man om inte barnen skulle vara sjukare än andra barn då de vistas så mycket utomhus och det fanns också en viss oro för fästingar och ormar.

Två kvinnor i skogen.
Marjut Kytölä och Jonna Lappalainen har hand om utomhusförskolan. Båda är glada över att få vistas så mycket utomhus. Två kvinnor i skogen. Bild: Yle/Monica Forssell jonna lappalainen

Med ett års erfarenhet av skogsförskola visar det sig att oron är obefogad. Varken fästingar eller ormar har synts till.

- Vi håller säkert så mycket ljud för oss när vi rör oss i skogen att ormarna är rädda för oss, skrattar Kytölä och inte en enda fästing har vi sett. Inte heller föräldrarna har berättat att barnen skulle ha haft fästingar på sig.

I våras då den halta vargen strök omkring i Kimito fick utomhusförskolan order om att temporärt flytta inomhus för en dag, men utöver det skapade inte heller vargen oro bland personal och barn.

Lite friskare barn i utomhusförskolan

Malin Joki är pedagogisk ledare vid daghemmet Silva dit utomhusförskolan administrativt hör. Hon kollar sjukfrånvarostatistiken för förra läsåret och konstaterar att barnen i utomhusförskolan i medeltal var sjuka 5,4 dagar under läsåret och barnen i ”inomhusförskolan” 6,3 dagar.

Sjukfrånvaron i Kimitoöns övriga förskolor är i genomsnitt 5 dagar per barn och år i Sofia daghem, 4,6 dagar i Hulta daghem och 4,2 dagar i Furubo daghem.

Några långtgående slutsatser kan man inte dra på basen av sjukfrånvarostatistiken.

- Men åtminstone kan man väl konstatera att man inte blir mera sjuk av att vara ute mycket, skrattar Joki och förklarar att barnen har byteskläder med sig för att kunna byta ifall kläderna skulle råka bli våta.

Glad personal, glada barn

Enligt Joki trivs personalen med att jobba utomhus och barnen verkar glada och nöjda. Det här bekräftar också Marjut Kytölä och Jonna Lappalainen som har hand om utomhusförskolan.

- Jag lever min dröm här. Det här är det jag vill göra, säger Kytölä och berättar att responsen från föräldrarna varit god.

- Föräldrarna märkte att barnen var trötta på kvällarna, maten smakade och också hemma på kvällarna ville barnen vistas utomhus.

Det roligaste här är att äta blåbär och balansera på stockarna.

Den förmiddag jag besöker utomhusförskolan håller barnen på att tälja små gubbar av käppar. Någon sågar till delarna till en fågelholk och några sitter inne i kåtan och pysslar.

- Det roligaste här är att äta blåbär och balansera på stockarna, berättar Josefina Tenkama och Inka Nitovuori medan Janna Ahonen säger att hon tycker om att tälja, snickra och måla.

Barn täljer en käpp.
Barn täljer en käpp. Bild: Yle/Monica Forssell tälja

I skogen finns det rum

Enligt personalen är den största fördelen med utomhusförskolan att alla får plats.

- Det uppstår inte strider om leksaker, det finns kottar åt alla och alla hittar en käpp här. Man behöver inte vara en viss typ av barn och man kan ha lite mera ljud här än inomhus. Man andas lättare här, komprimerar Kytölä fördelarna och fortsätter:

- Det bästa med utomhusförskolan är den ro som skogen erbjuder.

Lingon
Skogen bjuder på något för alla sinnen. Lingon Bild: Mostphotos / Roland Magnusson lingon,skog,skogsmark,naturen,lingon

Utmaningarna med att ordna förskola i skogen handlar om att öva upp barnens finmotorik.

- Att jobba med pennan kan vara en utmaning, förklarar Kytölä och berättar att fjolårets förskolegrupp var en sådan som gillade att klättra. Att få den gruppen att samlas inne i kåtan för att öva på bokstäver var inte det lättaste alla gånger.

I år råkar gruppen innehålla flera barn som gillar att pyssla och rita, så nu går det smidigare.

Två barn pysslar inne i en kåta.
Stella Jürisson och Janna Ahonen gillar att pyssla inne i kåtan. När det regnar eller är riktigt kallt tänder man en eld i kåtan. Två barn pysslar inne i en kåta. Bild: Yle/Monica Forssell pyssel,utomhusförskolan i kimito

Skolan och förskolan kommer tillsammans att följa upp huruvida barnen som gått i utomhusförskolan har andra färdigheter än barn som gått i traditionell förskola.

Daghemspersonalen ska bli du med skogen

I eftermiddagsverksamheten för förstaklassare i Kimito ingår nu besök till utomhusförskolans lägerplats i skogsgläntan vid Amosparken, men annars finns det inte planer på att utvidga konceptet med utomhusförskola.

Däremot fortsätter öns daghem i höst med projektet Du med skogen, som handlar om att utbilda daghemspersonal i utomhuspedagogik. Projektet inleddes i fjol och avslutas vid årsskiftet.

Susanne Fagerlund som är pedagogisk ledare vid Hulta daghem i Dalsbruk håller i trådarna för projektet och berättar att initiativet till det hela togs av personalen, bildningschefen och föräldrarna.

- Målet är att alla barngrupper ska vara mera ute, säger Fagerholm.

Korrigering: Tidigare stod det att Hulta daghem är i Dragsfjärd men det korrekta är Hulta daghem i Dalsbruk. Korrigeringen gjord kl 14.42 den 14.9.2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland