Hoppa till huvudinnehåll

Byförening i Pojo kan få hyra Gumnäs festplats

Ett gult hus med rött tak på Gumnäs festplats i Pojo.
Gumnäs festplats ockuperades i maj av föreningen Plattform. Nu ska Raseborg besluta om festplatsen hyrs ut till Pojo kyrkoby byförening. Ett gult hus med rött tak på Gumnäs festplats i Pojo. Bild: Tommi Lempinen västnyland,Raseborg,Pojo, Raseborg

Gumnäs festplats föreslås hyras ut till Pojo kyrkoby byförening. Festplatsen i Gumnäs skulle säljas, men Raseborgs stad ser ut att ändra sig vad gäller en försäljning.

I juni beslöt stadsstyrelsen i Raseborg att Gumnäs festplats i Pojo säljs och att området runt byggnaderna arrenderas ut.

På måndag (18.9) ska stadsstyrelsen i stället ta ställning till en uthyrning av festplatsen.

Pojo kyrkoby byförening kontaktade staden om att få hyra byggnaderna och markområdet mellan den 1 januari och 31 december 2018.

Hyra i form av talkoarbete

Tekniska centralen har förhandlat med byföreningen och nu föreslås det att byggnaderna och markområdet hyrs till byföreningen för ett år.

Hyran är i så fall i form av talkoarbete. Byföreningen renoverar ekonomibyggnaden, den så kallade kioskbyggnaden, våren 2018 med material som bekostas av staden.

Festplatsen ockuperades i maj

I maj ockuperade föreningen Plattform Gumnäs festplats.

Föreningen var missnöjd med Raseborgs stads hyresvillkor och den tröga processen att få till stånd ett hyreskontrakt.

I februari lämnade Plattform in ett köpanbud på Gumnäs festplats, men diskussionerna ledde inte någon vart, sade föreningens ordförande Anna Luhtasela.

Gumnäs festplats vid Pojoviken i Pojo och den gamla danspaviljongen.
Gumnäs festplats. Gumnäs festplats vid Pojoviken i Pojo och den gamla danspaviljongen. Bild: YLE / Pia Santonen gumnäs udd,Västnyland,Pojo, Raseborg

Tekniska nämnden godkände i maj att Plattform får hyra Gumnäs festplats från 1.6 till 30.9.

Kontraktet innehöll detaljer som föreningen inte hade möjlighet att förhandla om. Bland annat skulle föreningen stå för försäkringar som hade med verksamheten att göra under hyresperioden.

Plattform beslöt att inte godta hyreskontraktet och ockuperade i stället Gumnäs festplats.

Raseborgs stad började sedan förhandla med Pojo kyrkoby byförening.

Ärendet gick enligt förslag i stadsstyrelsen den 18.9.