Hoppa till huvudinnehåll

"Flytten är ett lyft för Novia i Åbo"

Rektor Örjan Andersson, Yrkeshögskolan Novia och enhetschef Eva Sandberg-Kilpi
Enhetschef Eva Sandberg-Kilpi och Örjan Andersson, rektor för Yrkeshögskolan Novia. Rektor Örjan Andersson, Yrkeshögskolan Novia och enhetschef Eva Sandberg-Kilpi Bild: Yle / Peter Karlberg eva sandberg-kilpi

På fredagen hade Yrkeshögskolan Novia i Åbo inflyttningsfest i sina nya lokaler. Enligt enhetschef Eva Sandberg-Kilpi är flytten från Nunnegatan till Henriksgatan ett lyft för Novia.

- Nu när vi har kommit närmare både Åbo Akademi och Åbo universitet är det lättare att se att Novia också är en högskola i Åbo, säger Novias enhetschef i Åbo.

Under sommaren har Novia i Åbo flyttat till den så kallade Åbohanken på Henriksgatan, det vill säga den fastighet där Handelshögskolan vid Åbo Akademi tidigare höll hus.

Flytten känns bra

Eva Sandberg-Kilpi tycker att flytten så här långt känns väldigt bra. Flytten handlar om ekonomi, men också om att få lokaler som är mer lämpade för Novias verksamhet.

- Våra tidigare lokaler på Nunnegatan var inte helt ändamålsenliga. Plus att vi där helt enkelt hade för många kvadratmeter. Så det här är en inbesparing, men framför allt gjordes flytten för att få mer ändamålsenliga lokaler, säger Eva Sandberg-Kilpi.

- Lokalerna här är byggda för undervisning och här är vi också närmare varandra än tidigare. Ett annat stort plus är att vi nu har kommit närmare både Åbo Akademi och Åbo universitet. Vilket gör att våra studenter nu mycket lättare kan samverka med andra studenter.

Trappa i Novia i Åbo.
Novias nya lokaler i Åbo. Trappa i Novia i Åbo. Bild: Yle/Fredrik Häggman Yrkeshögskolan Novia,novia i åbo

Renoverade utrymmen

Byggnaden på Henriksgatan har renoverats. Ytorna har piffats till, byggnaden har öppnats upp och flera väggar har rivits.

- Den senaste tiden har varit väldigt hektisk. Tiden från planering till förverkligande har varit väldigt kort, så det är imponerande att se hur alla har jobbat för att vi snabbt ska få igång saker. Samtidigt tycker jag också att stämningen i korridorerna är bra, säger Eva Sandberg-Kilpi.

Man känner dynamiken när man kommer in här och man ser att det här är en annan studie- och arbetsmiljö än vad vi hade på Nunnegatan.― Yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson

Även Yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson gillar det han ser på Henriksgatan 7.

- Jag tycker att det är jättespännande att se hur det har blivit och det här känns riktigt bra. Man känner dynamiken när man kommer in här och man ser att det här är en annan studie- och arbetsmiljö än vad vi hade på Nunnegatan. Trivsamma och fungerande lokaler gör också oss mer attraktiva som utbildningsställe.

Novia vill förbättra samarbetet med Åbo Akademi

Yrkeshögskolans rektor lyfter också fram samarbetet med Åbo Akademi.

- En av de bärande orsakerna till att vi tog beslut om en flytt till Henriksgatan var att vi ville skapa möjligheter till ett närmare samarbete med ÅA. Så att vi kan ha både undervisnings- och forskningssamarbeten. Och också när det gäller stödtjänster och administration.

- Vi hoppas också på att det här ska synas i studenternas vardag, så att tröskeln ska vara så låg som möjligt när det gäller att kunna ta kurser på ÅA.

Novia i Åbo.
Henriksgatan 7. Novia i Åbo. Bild: Yle/Fredrik Häggman novia i åbo

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland