Hoppa till huvudinnehåll

HIFK tappade ledningen – Petrescu tände JJK:s hopp i bottenstriden

Tomi Petrescu, JJK.
Tomi Petrescu satte kvitteringen för JJK. Tomi Petrescu, JJK. Bild: Matti Raivio / All Over Press Tomi Petrescu

Årets viktigaste match med årets största insatser? Då kunde inget av bottenlagen avgöra. HIFK tvingas fortsätta att titta neråt efter att ha tappat poäng mot JJK.

Ångest, ångest, ångest.

Temat för kvällens ligamöte mellan HIFK och JJK var solklart. De två sämsta lagen skulle göra upp om det som återstår i bottenstriden – att undvika degradering.

HIFK hade chansen att haka av JJK. Nykomlingen kom till Helsingfors med tre poäng upp till HIFK på kvalplatsen – och man reser hemåt med samma utgångsläge inför upploppet av ligasäsongen.

Såpa i handskarna

Formsvaga HIFK, som hade en seger på de fem senaste matcherna, gjorde 1–0 en knapp halvtimme in i bottenmatchen. Jukka Halme snappade upp en boll och drog i väg ett rätt löst skott från straffområdesgränsen.

JJK:s målvakt Teppo Marttinen hade såpa i handskarna och lyckades på något sätt fumla in bollen. Där och då var JJK:s hopp om fortsatt ligaspel allt närmare att slockna.

– Det var väl en liten tavla. Det var inget hårt skott, men som tur gick det in, säger Halme i IS-TV:s sändning.

Hoppa över Twitterpostning

Miss i markeringen

Halme hade grepp om det tunga avgörandet i paus, men JJK startade den andra halvleken med en ribbträff.

Då var HIFK varnat. Drygt tio minuter senare small det. En utsökt passning flög över hela backlinjen till en fri Tomi Petrescu. HIFK:s Matias Hänninen missade i markeringen och Petrescu satte 1–1.

Sista halvtimmen var en nervös vandring i bottendyn. JJK hade inte råd att släppa in ett mål och fick se sig räddat av stolpen när Xhevdet Gela drog på från distans.

Rött kort för HIFK

I slutskedet fick JJK spela med en man mer efter Nosh A Lodys utvisning, men bottenmötets insatser kändes av hela vägen in i kaklet och till slut blev det delad pott i Tölö.

Det är ett resultat som förändrar väldigt lite i degraderingskampen. Avståndet mellan lagen är fortfarande tre poäng. Dessutom har HIFK en betydligt bättre målskillnad.

– Vi kan inte alls vara nöjda. Det var bara seger som dög i dag, säger HIFK:s inhoppare Tommi Jyry.

– Det är mest besvikelse just nu. Jag tycker att vi hade förtjänat att avgöra på slutet, men vi fortsätter att tro på det här, säger JJK:s Patrick Poutiainen.

Efter krysset är det väldigt lite som talar för att det här inte är årets bottenduo. HIFK har åtta poäng upp till säker mark nu. Helsingforslaget har dessutom spelat en match mer än ligatian PS Kemi.

Så avslutar bottenlagen säsongen:

HIFK (22 poäng):
24 september: KuPS–HIFK
29 september: VPS–HIFK
12 oktober: HIFK–PS Kemi
16 oktober: FC Inter–HIFK
20 oktober: HIFK–SJK
28 oktober: FC Lahti–HIFK

JJK (19 poäng):
25 september: JJK–FC Inter
30 september: RoPS–JJK
12 oktober: JJK–Ilves
16 oktober: JJK–IFK Mariehamn
20 oktober: KuPS–JJK
28 oktober: JJK–VPS

Resultat:

HIFK–JJK 1–1 (1–0)
Mål: 1–0 Jukka Halme, 1–1 Tomi Petrescu.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport