Hoppa till huvudinnehåll

HS: Skatteförvaltningens hemliga regler tillät att företag undgick skatter

Skatteförvaltningen i Åbo.
Skatteförvaltningen i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman Skatteförvaltningen,Finska Skatteförvaltningen,skattebyrå,skattebyrån i åbo

Skatteförvaltningen har haft hemliga regler för sina anställda, som har gjort det möjligt för företag att undgå skatter, visar dokument som Helsingin Sanomat har fått tag på.

De anställda fick enligt de hemliga reglerna bara i undantagsfall ingripa i företagens skatteavdrag, så länge avdraget var mindre än 12 000 euro.

Skattekontrollanterna skulle inte heller ingripa trots att de misstänkte dold utdelning, ifall summan understeg 6000 euro.

Reglerna var i kraft åtminstone år 2014. I fjol hade eurogränserna tagits bort från reglementet, men en anonym skattkontrollant säger till tidningen att de fortfarande existerar.

Vill använda resurserna på mer betydande fall

Tidigare rapporterade Suomen Kuvalehti att Skatteförvaltningen har haft som regel att inte ingripa i gåvor som getts svart, i fall gåvan var värd mindre än 30 000 euro.

Skatteförvaltningens direktör Pekka Ruuhonen säger till Helsingin Sanomat att reglerna finns till för att beskattningen ska vara enhetlig i hela landet och för att resurserna ska räcka till för att ingripa i fall som är betydande för skatteintäkterna.