Hoppa till huvudinnehåll

Island i regeringskris på grund av dömd sexualförbrytare

Isländska partiledare Ottar Proppe, Bjarni Bedediktsson och Benedikt Johannesson
Statsminister Bjarni Benediktsson (i mitten) leder Islands största parti, Självständighertspartiet Isländska partiledare Ottar Proppe, Bjarni Bedediktsson och Benedikt Johannesson Bild: EPA/ BIRGIR THOR HARDARSON Island,regeringar

Island har hamnat i en regeringskris efter att Ljus framtid, ett av de tre styrande partierna i landet, beslöt att lämna regeringen.

Beslutet fattades efter att statsminister Bjarni Benediktssons Självständighetsparti, försökte mörka en historia kring en sexualförbrytare.

Skandalen kretsar kring statsminister Bjarni Benediktssons pappa, Benedikt Sveinsson,som har skrivit ett brev där han rekommenderar att en dömd sexualbrottsling ska rentvås.

Mannen dömdes år 2004 till fem och ett halvt års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha förgripit sig på sin styvdotter, från det att hon var fem år till att hon fyllt sjutton.

Informerat statsministern

Kriminella som har dömts för allvarliga brott på Island kan ansöka om att få sin "heder återställd", vilket innebär att de raderas från straffregistret.

För att få igenom detta måste de bland annat skicka in ett rekommendationsbrev skrivet av en nära vän eller kollega.

Justitieministeriet som leds av justitieminister Sigríður Á Andersen från Självständighetspartiet, vägrade först att avslöja vem som hade skrivit rekommendationsbrevet

Men efter ett beslut av en parlamentarisk kommitté tvingades ministeriet avslöja att det var Benedikt Sveinsson som hade skrivit brevet.

Vad som sedan gjorde saken värre var att justitieministern i en tv-intervju sade att hon hade informerat statsministern om att det var hans pappa som hade skrivit brevet, men att hon inte hade informerat någon annan.

Enhälligt beslut

Ljus framtid fattade därefter ett enhälligt beslut att lämna regeringen vid ett partimöte under torsdagen.

- Vi höll ett möte i går och denna fråga diskuterades och det var det som fick bägaren att rinna över. Det här är inte i vår anda och alla var överens om att detta var slutet, säger en partikälla.

- Det kom som en fullständig överraskning. Det var något vi inte hade kunnat fortsätta med, det här är helt emot våra principer. Korruptionen och oärligheten är helt otrolig, konstaterade den anonyma på fredag morgon.

Självständighetspartiet är ett liberalkonservativt parti som länge har varit det största partiet.

De mer EU-vänliga liberala partierna Renässanspartiet och Ljus Framtid var de två övriga partierna i regeringen.