Hoppa till huvudinnehåll

Keliber överväger att bygga en kemifabrik i Karleby

LITIUM_GEOLOOGI / LITIUM GEOLOG
Arkivbild. LITIUM_GEOLOOGI / LITIUM GEOLOG Bild: YLE / EVERT RÖNNQVIST litium,Österbotten (historiskt landskap),Karleby,Kaustby,Toholampi,provbit,geologi,malm

Keliber koncentrerar sig nu på litiumfyndigheterna i Syväjärvi och Rapasaari. Man gör också ytterligare tester och överväger att bygga en kemifabrik i Karleby.

Keliber skjuter fram presentationen av sin slutliga lönsamhetsrapport. Gruvbolagets kemifabrik kan komma att byggas på Kokkola Industrial Parks (KIP) område istället för i Kaustby.

Keliber har beslutat att göra ytterligare några tester innan man presenterar den slutliga lönsamhetsrapporten för den planerade litiumgruvan i Kaustby.

Kelibers provborrning i Rapasaari.
Kelibers provborrning i Rapasaari. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén keliber

Två fyndigheter

Hittills har prover visat på att spodumen i Syväjärvi är av bättre kvalitet. Men nytagna prover visar på lika goda resultat också i Rapasaari.

- Vi kommer att göra tilläggstester i större skala än enbart laboratoriemiljö på de prover vi tagit i området. Det här gör vi för att slå fast de nya, bättre resultaten, säger Kelibers vd Pertti Lamberg.

Kelibers vd Pertti Lamberg.
Pertti Lamberg Kelibers vd Pertti Lamberg. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén gruvdrift,lamberg

Man kommer också att fortsätta provborra i Syväjärvi och Rapasaari för att utöka fyndigheterna i just dessa områden.

- Vi har fyndigheter på fyra olika platser och det är geografiskt utmanande. Vi kommer åtminstone under de närmaste halvåret att koncentrera oss på de här två platserna, säger Lamberg.

Kemifabrik i Karleby

Keliber ska också undersöka om det lönar sig att placera kemifabriken i Kalavesi i Kaustby i anslutning till anrikningsverket eller i Karleby på Kokkola Industrial Parks område.

Kemifabriken är den sista biten i produktionskedjan.

- Vi behöver propangas och ånga och det finns redan i Karleby. I Kaustby måste vi bygga egna anläggningar. Närheten till hamnen är också ett plus, säger Lamberg.

LITIUM_PORASYDÄN / LITIUM BORRKÄRNA
LITIUM_PORASYDÄN / LITIUM BORRKÄRNA Bild: YLE / EVERT RÖNNQVIST Karleby kommun,sten

Om man finns nära hamnen är det också möjligt att utvinna litium ur spodumen som kommer från andra anrikningsverk.

Anrikningsverket kommer hur som helst att byggas i Kalavesi i Kaustby som planerat.

- Vi behöver lite extra tid för det här, men tidtabellen i stort kommer inte att skjutas fram. Målet är fortfarande att starta byggandet nästa höst och sälja vår produkt på marknaden våren 2020, säger Lamberg.

Inga vacklande siffror

Ansökan om miljötillstånd kommer att lämnas in som planerat.

Det är inte vacklande siffror som får er att vänta med lönsamhetsrapporten?

- Nej det är det inte. Projektet går bra och priset på litium stiger fortfarande så vi har inte så bråttom.

- Ska man plocka fram något negativt så är det dollarkursen som inte utvecklats så fördelaktigt för oss som kommer att säljer i dollar men producerar i euro, säger Lamberg.

LITIUM KARBONAATTI / LITIUM KARBONAT
LITIUM KARBONAATTI / LITIUM KARBONAT Bild: YLE / EVERT RÖNNQVIST litium,Österbotten (historiskt landskap),Karleby,Toholampi,Kaustby,provbit,geologi,malm