Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoöns kommun försvarar beslutet att sälja Kalkholmen: Hade annars kanske stått tomt nästa år

Café Eugenia på Kalkholmen
Försäljningen av varvet och kaféet på Kalkholmen väcker debatt. Café Eugenia på Kalkholmen Bild: Yle/Nina Bergman kalkholmen,Västanfjärd

Kimitoöns kommun får kritik för sitt agerande i samband med försäljningen av Kalkholmen.

Greger Lindholm, teknisk chef på kommunen, försvarar försäljningsbeslutet.

- Hade vi inte sålt kunde det ha gått så att krogen på Kalkholmen hade stått tom nästa sommar, säger Lindholm.

På kommunen trodde man inte att Sirén ville fortsätta

För att hyreskontraktet med den nuvarande krögaren Åke Sirén skulle ha förlängts efter mars 2018 borde krögaren enligt kontraktet ha anmält intresse för en förlängning redan i våras.

Eftersom han inte gjorde det och dessutom försökte sälja krogverksamheten utgick man på kommunen att Sirén inte hade intresse av att fortsätta sin verksamhet.

Eugenia vid Kalkholmen
Eugenia vid Kalkholmen Bild: Yle/Nina Bergman västanfjärd

Kommunen erbjöd också Sirén möjlighet att köpa båthallen och kaféet men nämnde inte att den omdebatterade strandremsan också var till salu.

På den här punkten anser Sirén att kommunen agerat fel.

Lindholm förklarar att det inte fanns något skilt beslut på hur stor tomt med eller utan strand som skulle ingå, utan enbart att varvet på Kalkholmen säljs.

- Hur stor tomt som skulle ingå i köpet var inte fastslaget, säger Lindholm.

Jukka gav alltså på eget bevåg ett anbud på det hon var intresserad av att köpa. Samma möjligheter hade alla andra intresserade, anser Lindholm.

Köpebrev inte aktuellt ännu

Köpebrevet kommer inte att undertecknas förrän tekniska nämndens beslut har vunnit laga kraft. Ett eventuellt rättelseyrkande ska inlämnas inom fjorton dagar från nämndens beslut.

Åke Sirén har meddelat att han kommer att besvära sig över försäljningsbeslutet.

Bodar på Kalkholmen i Västanfjärd
Kalkholmen är något av Västanfjärds ”vardagsrum” och inbegriper förutom båthall och kafé också försäljningsbodar, en utescen och en gästhamn. Bodar på Kalkholmen i Västanfjärd Bild: Yle/Nina Bergman kalkholmen

Företagarparet Marja-Leena Jukka och Pasi Tamminen har planer på att öppna ett destilleri för gin i båthallen, en restaurang, uteservering och badstrand.

Några garantier för att planerna förvekligas finns ändå inte och kommunen har heller inte möjlighet att styra den framtida verksamheten, till exempel genom att skriva in i köpebrevet att företagarparets planer måste förverkligas inom ett visst antal år.

- Inte kan vi binda någon på det viset, säger Lindholm.

Men finns det en risk att verksamheten inte kommer i gång som planerat och området sedan förfaller?

- Kommunen går i god tro och hoppas att företagaren lyckas. Det skulle gagna orten. Värre hade det varit om det varit helt tomt på Kalkholmen nästa sommar, svarar Lindholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland