Hoppa till huvudinnehåll

Konstskolan i Borgå fick en enorm bokskatt

Byst med konstböcker i bakgrunden.
Byst med konstböcker i bakgrunden. Bild: Leo Gammals konst,litteratur,facklitteratur,Borgå,donationer,Jaakko Hintikka,böcker,konstskolan i borgå

1 200 konstböcker har donerats till Borgå konstskola. En enorm bokskatt för såväl elever som konstintresserade.

För en vecka sedan fick Borgå konstskolas rektor Leena Stolzmann ett viktigt samtal. Hon informerades om att det fanns 30 lådor konstlitteratur att hämta från ett hem i Borgå.

Leena Stolzmann bland konstböcker.
Leena Stolzmann bland de donerade böckerna. Leena Stolzmann bland konstböcker. Bild: Leo Gammals konst,litteratur,facklitteratur,Borgå,donationer,Jaakko Hintikka,böcker,leena stolzmann

Donator är den framlidne filosofen Jaakko Hintikkas familj. Han bodde i Borgå åren efter en lång karriär vid bland annat Stanford och Boston University i USA.

Litteraturen omfattar bland annat bildkonst, konsthistoria, arkitektur, forskning och konstlära. Titlarna omfattar allt från antiken till modern konst.

- Jag har jobbat i branschen i 40 år, men här finns mycket nytt för mig också. Det är en mycket allmänbildad man som har samlat den här litteraturen, säger rektor Leena Stolzmann.

Bokryggar i närbild.
Bokryggar i närbild. Bild: Leo Gammals konst,litteratur,facklitteratur,Borgå,donationer,Jaakko Hintikka,konstskolan i borgå

Nu finns böckerna i skolans ateljé. De ska inspirera eleverna och fungera som stöd i undervisningen.

Bilderna väcker intresse

- Våra äldsta elever är kring 17-18 år och då är det bilder som i första hand väcker intresse. Och här finns många bildböcker, säger Stolzmann.

Bilderna öppnar för att förstå färger, former och tekniker.

Konstböcker om modern konst
Konstböcker om modern konst Bild: Leo Gammals konst,litteratur,facklitteratur,Borgå,donationer,Jaakko Hintikka,böcker,konstskolan i borgå

- Barn är väldigt konservativa och säger lätt att det här är ingen konst, att det här kan ju vem som helst, berättar Stolzmann.

- Då är det roligt att sedan berätta och visa hur till exempel Picasso har börjat. De såg först ut så här och så blev de till sist så här.

Från realism till surrealism

Leena Stolzmann säger att elever i de yngre tonåren ofta är kritiska mot abstrakt och modern konst. De söker det som är på riktigt, som ser ut som ett foto.

- Det är helt logiskt. För att lära sig att förenkla måste man först kunna göra det realistiska, menar Stolzmann.

Bokryggar av konstböcker i närbild.
Bokryggar av konstböcker i närbild. Bild: Leo Gammals konst,litteratur,facklitteratur,Borgå,donationer,Jaakko Hintikka,böcker,konstskolan i borgå

Elever som redan gått i konstskola i några år är i sin tur öppna för allt. Vissa visar stort intresse för det naiva, det surrealistiska eller målningar med perspektiv.

Bokkafé för allmänheten

Leena Stolzmann har en dröm om att konstskolans ateljé i Borgågården ska vara öppen för allmänheten en dag i veckan.

Skoland har ingen undervisning på fredagarna. Då ser Stolzmann framför sig ett bokkafé där människor i olika åldrar samlas för att låta sig inspireras av litteraturen.

Konstböcker om Leonardo da Vinci
Konstböcker om Leonardo da Vinci Bild: Leo Gammals konst,litteratur,facklitteratur,Leonardo da Vinci,Borgå,donationer,Jaakko Hintikka,konstskolan i borgå

Där ska man kunna dricka kaffe, bläddra i klassiska verk, rita en skiss eller göra anteckningar för ett pågående slutarbete.

Stolzmann önskar också temakvällar då man samlas för att diskutera eller se konstdokumentärer.