Hoppa till huvudinnehåll

Manifestation i Åbo mot förföljelsen av rohingyer i Burma

Abdel Bettahar och Ahmad Hosseini sitter på en parkbänk i Åbo
Abdel Bettahar och Ahmad Hosseini Abdel Bettahar och Ahmad Hosseini sitter på en parkbänk i Åbo Bild: Maud Stolpe/Yle Abdel Bettahar och Ahmad Hosseini

På fredag ordnas en manifestation på gågatan i Åbo mot förföljelsen av rohingyer som pågår i Burma.

Arrangörerna poängterar att det är viktigt att folk också långt borta får upp ögonen för det som länge pågått mot rohingyafolket och som de senaste veckorna eskalerat allt mer.

Om onda människor tar över och dödar vem de vill måste vi reagera, annars blir vi medskyldiga.

Vill visa solidaritet

Abdel Bettahar och Ahmad Hosseini, som båda bor i Åbo, är ett par av initiativtagarna till den manifestation mot folkmorden i Burma eller Myanmar, som hålls på gågatan i Åbo på fredag klockan 16.

Båda anser att det är viktigt att visa solidaritet med offren även om vi är långt borta. Alldeles för länge har världen tigit om det som sker i Burma och då är det lätt hänt att det bara får fortsätta, berättar Hosseini och Bettahar.

Över 370 000 rohingyer har flytt till Bangladesh sedan slutet av augusti
Över 370 000 rohingyer har flytt till Bangladesh sedan slutet av augusti. Över 370 000 rohingyer har flytt till Bangladesh sedan slutet av augusti Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH Myanmar,Rohingyer,Mr. Bangladesh

- Om onda människor tar över och dödar vem de vill måste vi reagera, annars blir vi medskyldiga, säger Ahmad Hosseini, som kom till Finland för två år sedan från Afghanistan.

Han får medhåll av Abdel Bettahar, som själv har algerisk bakgrund. Bettahar tillägger att vi i Finland har en frihet att säga vår åsikt och den rätten bör vi nu använda oss av. Vidare säger han att Finland historiskt dessutom är ett land, som har gjort sig känt för att hjälpa andra.

Läs också