Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea sköt missil över Japan igen - säkerhetsrådet sammankallas till nytt krismöte

Medeldistansmissilen som avfyrades i natt tros vara av samma typ - Hwasong-12 - som Nordkorea sköt över Japan i augusti
Medeldistansmissilen som avfyrades i natt tros vara av samma typ - Hwasong-12 - som Nordkorea sköt över Japan i augusti Medeldistansmissilen som avfyrades i natt tros vara av samma typ - Hwasong-12 - som Nordkorea sköt över Japan i augusti Bild: EPA-EFE/KCNA Nordkorea

FN:s säkerhetsråd samlas till krismöte i dag efter att Nordkorea provsköt en missil över Japan igen.

Nordkoreanerna ser ut att ha avfyrat en ballistisk medeldistansmissil som flög över den japanska ön Hokkaido.

Missilen flög längre än någon missil som Nordkorea har testat tidigare i en klar utmaning till säkerhetsrådets beslut nyligen om nya ekonomiska sanktioner.

Medeldistansmissilen nådde en höjd på 770 kilometer och den flög omkring 3700 kilometer innan den landade öster om Hokkaido, uppger den sydkoreanska generalstaben.

Missilen avfyrades från Sunan, Pyongyangs internationella flygplats.

'Analytiker tror att det var samma typ av missil - Hwasong-12 - som Nordkorea sköt över Japan i augusti.

Hwasong-12 är en ny typ av medeldistansmissil som också kan nå de amerikanska militärbaserna på Guam i Stilla havet.

Enligt Sydkorea var det här redan det 19 missiltestet i år.

Japans premiärminister Shinzo Abe anser att de nordkoreanska missiltesten är oacceptabla
Japans premiärminister Shinzo Abe säger att de nordkoreanska missiltesten är oacceptabla Japans premiärminister Shinzo Abe anser att de nordkoreanska missiltesten är oacceptabla Bild: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON Japan,Shinzo Abe

Omvärlden upprörs som vanligt

Premiärminister Shinzo Abe fördömde det senaste missiltestet i kraftiga ordalag som "oacceptabelt."

- Det internationella samfundet bör enas och sända en klar signal till Nordkorea om att det hotar världsfreden med sitt agerande, sade Abe.

USA:s försvarsminister James Mattis hävdade att "japanerna var tvungna att ducka och söka skydd" men Hokkaidoborna verkade inte lika chockerade denna gång som när Nordkorea utförde ett liknande test i augusti.

Alarmsignalerna löd i Hokkaido och myndigheterna sände textmeddelanden om vad som var på gång.

Säkerhetsexperter i regionen säger att Nordkorea försöker "normalisera" missiltest över Japan för att skaffa sig mer handlingsrum, något som japanerna säger att de aldrig kommer att acceptera.

Den amerikanska dollarns värde sjönk kraftigt i Japan efter beskedet om missiltestet.
Den amerikanska dollarns värde sjönk kraftigt i Japan efter beskedet om missiltestet Den amerikanska dollarns värde sjönk kraftigt i Japan efter beskedet om missiltestet. Bild: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA Japan,missiltester,amerikansk dollar

USA trycker på Kina och Ryssland

USA meddelade att missilen inte utgjorde något hot mot Nordamerika eller Guam, men uppmanade Ryssland och Kina att förhindra Nordkoreas missilutveckling och kärnvapentest.

- Dessa fortsatta provokationer endast förvärrar Nordkoreas diplomatiska och ekonomiska isolering, konstaterade utrikesminister Rex Tillerson.

Missiltestet var högst väntat eftersom Nordkorea har rasat i flera dagarefter FN:s beslut om nya ekonomiska sanktioner.

Nordkorea hotade senast igår att "förvandla Japan till aska och sänka det i havet."

Sydkorea utförde ett eget missiltest samtidigt som Nordkorea provsköt en missil över Japan
Sydkorea utförde ett eget missiltest samtidigt som Nordkorea provsköt en missil över Japan Sydkorea utförde ett eget missiltest samtidigt som Nordkorea provsköt en missil över Japan Bild: EPA-EFE/SOUTH KOREAN DEFENSE MINISTRY Sydkorea,missiler,missiltester

Nordkoreanerna har i år utfört rekordmånga missiltest och ett kärnvapenprov den 3 september, som utlöste nya FN-sanktioner

Den amerikanska generalen John Hyten som är befälhavare för USA:s strategiska kärnvapenarsenal, säger att han inte har någon anledning att betvivla att det var en kraftigare vätebomb som Nordkorea testade den här månaden i sitt sjätte kärnvapenprov sedan år 2006.

- Jag antar att det var en vätebomb. Jag måste göra det i egenskap av officer, sade Hyten.

Inga kärnvapen i Sydkorea

Sydkoreanska experter säger att de upptrappade missiltesten är ett tecken på att nordkoreanerna snabbt vill utveckla mer avancerade medel- och långdistansmissiler.

- Denna missil är ett led i Nordkoreas strävanden att slutföra utvecklingen av missiler och det känner säkert tryck att visa något för omvärlden, säger den sydkoreanska säkerhetsexperten Yang UK.

Sydkorea utförde samtidigt ett eget missiltest och landets nationella säkerhetsråd sammankallades till krismöte.

Nordkoreas kärnvapenprov har också lett till en livlig debatt i Sydkorea om huruvida landet borde utveckla sitt eget kärnvapen eller placera ut amerikanska kärnvapen i Sydkorea.

Sydkoreas försvarsminister hör till dem som vill ha amerikanska kärnvapen i landet, men president Moon Jae-In satte punkt för debatten igår då han lät förstå att det bara skulle öka risken för krig och sänka tröskeln för katastrofala misstag.

Källor: Reuters, AP, Yonhap